jump to navigation

Avem independenta energetica. Cum procedam? Februarie 3, 2009

Posted by atitudini in International.
Tags: , , , , ,
trackback

Asa cum apreciaza majoritatea posesorilor unei gandiri rationale, consider si eu ca deizia Curtii Internationale de Justitie de la Haga este una corecta.

Petru Romania, corectitudinea se traduce intr-un avantaj asupra perspectivelor de exploatare a resurselor energetice ale platoului continental.

Mai exact, situatia in litigiu era urmatoarea:

Pretentiile partilor romana si ukrainiana in privinta delimitarilor platoului continental.

Pretentiile partilor romana si ukrainiana in privinta delimitarilor platoului continental.

In urma deciziei comunicate azi la Haga, Romania este beneficiara a 79,34% din cei 12.000 Km2 ai zonei disputate, mai exact 9500 Km2:

Noua harta a delimitarii platoului continental al Marii Negre intre Romania si Ukraina.

Noua harta a delimitarii platoului continental al Marii Negre intre Romania si Ukraina.

Discutiile legate de Insula / Stanca Serpilor sunt complet colaterale si fara imporanta. Nici ca pozitie strategica si nici ca resursa. Tot ceea ce conteaza cu adevarat sunt resursele platoului continental.

Conform estimarilor actuale, resursele energetice oferite de platoul continental in disputa ar asigura independenta Romaniei de sursele externe de gaze naturale pentru o perioada de 20 de ani (raportat la consumul si sursele interne actuale).

Cine va exploata zacamintele si alte discutii despre unde se vor duce banii destinati exploatarii este iar o alta discutie ce nu face obiectul interventiei mele.

Ceea ce ma intereseaza acum este o opinie referitoare la strategia de viitor: CE FACEM?

Romania are ca optiune in acest moment urmatoarele doua linii strategice:

1. Sa demareze imediat ce este posibil procedurile in vederea exploatarii zacamintelor.

Avantajul il constituie disponibilitatea relativ imediata a resurselor financiare generate. Resurse de care Romania are nevoie in vederea dezvoltarii si recuperarii decalajelor fata de restul Uniunii Europene.

Dezavantajul il constituie epuizarea resurselor in conditiile in care disponibilitatea acestora din alte surse nu este o problema majora la momentul de fata.

2. Sa conserve zacamintele pana la momentul in care se impune demararea exploatarii lor.

Avantajul acestei variante este disponibilitatea resurselor la un moment viitor cand nu va exista o alternativa. Automat o autonomie energetica net avantajoasa dpdv strategic.

Dezavantajul rezulta din reversul medaliei: nu vom putea folosi acum resursele financiare ce ar putea fi generate de exploatarea zacamintelor.

Asa ca demarez un sondaj si las deschisa lista de opinii…

Anunțuri

Comentarii»

1. Calbajos Adrian - Februarie 4, 2009

buna ziua.problema este urmatoarea: ,,licitatia,, va fi formala, si resursele vor fi date spre exploatoare tot ,,baietilor destepti ,, din energie.astfel ele vor ajunge pe mana unei companii olandeze si/ sau americane, romanii punand la dispozitie ,,doar,, mana de lucru ieftina si resursele naturale…asa ca eu nu sunt prea entuziasmat sau mandru de aceasta decizie…mai ales ca a fost si o intelegere intre SUA si URSS, mai debraba un schimb, cu resursele din ALASKA.

2. gazzetarul - Februarie 4, 2009

normal ca asteptam. ca piti, pe banca tehnica a romaniei. sa vina ei cu atacul. noi in vesnica defensiva. in plus, nici nu avem resuresele financiare sa punem pe picioare o indrustrie adevarata de exploatare a titeiului sau a gazelor. cum zieam. fas!

3. ANDREEA - Februarie 6, 2009

Cred ca in momentul de fata nu era oportuna o astfel de decizie, chiar daca avantajeaza Romania. Putea fi amanat verdictul cu cel putin un an.
Sa nu uitam ca suntem in an electoral, ca desecretizarea unei anexe va atrage dupa sine desecretizarea altora, caci sunt convinsa ca mai sunt si altele.
De exploatare imediata a acestor presupuse resurse nu cred ca poate fi vorba acum, mai ales ca nu avem infrastructura nesesara. In plus, disputa dintre Rusia si Ucraina pe marginea gazelor e un precedent periculos si nu cred ca autoritatile vor risca atat, chiar daca presedintele Basescu a declarat ca are o relatie personala foarte buna cu Putin.

In plus, ceea ce ma intriga si mai mult este utilizarea acestei stanci sau insule sau ce statut s’o mai gasi pentru ea. Au fost oameni care au declarat ca e o zona folosita pentru experimente, altii au declarat chiar ca se foreaza..


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: