jump to navigation

Votul in cunostinta de cauza… „o fraza de dansii inventata” septembrie 16, 2009

Posted by atitudini in Politica pe malul Dambovitei.
Tags: , , , , , , ,
trackback

Termenul democratie este un cuvant de origine greaca care combina cuvintele demos (putea semnifica intregul ansamblu al cetatenilor traind intr-un anumit polis sau cetate-stat) si kratos (carmuire).

In practica, democratia are diferite forme, de la clasic la liberal, de la „original” la participativ.

Toate formele implica insa un act constient, in cunostinta de cauza. Este adevarat ca „demos” poate insemna si „gloata”, iar „kratos” poate insemna si „putere”, dar combinatia este letala pentru insasi ideea de baza pe care vrea s-o exprima cuvantul democratie.

Orice indepartare de la exercitarea constienta a democratiei prin simplul act al votului duce la indepartarea de democratie, repede, eficient, sigur si definitiv.

Nimeni nu neaga cele de mai sus. OARE?

Avem totusi o voce „din deal” care, tinand sus stindardul grijii pentru democratie, propune exact contrariul…

Este vorba despre Cristian Preda, profesor si decan al Facultatii de Stiinte Politice a Universitatii Bucuresti, Reprezentant personal al Presedintelui Romaniei pentru fancofonie, Europarlamentar si, cu voia dumneavoastra, membru PDL (si PCR in perioada 1987-1989).

Si ce spune vocea din deal?

Pai spune asa: „O propunere: vot de la 16 ani!

O propunere: vot de la 16 ani! (Cristian Preda, blog)

O propunere: vot de la 16 ani! (Cristian Preda, blog)

Argumentele?

Sunt doboratoare:

  • Austria „a introdus aceast reglementare revolutionara la alegerile europene din iunie”
  • „in Franta se discuta”
  • „post-comunismul nu a adus nici o modificare”
  • maturizarea „se produce cu siguranta inainte de 18 ani”

Repet, domnul Preda este „doctor in stiinte politice la Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales din Paris (1998)” si „cadru didactic la Facultatea de siinte politice a Universitatii din Bucuresti, actualmente profesor si decan al Facultatii”…

Nu cumva ne-am fi asteptat la niste argumente mai serioase si mai studiate de la o asa somitate?

Pai in aceeasi logica, hai sa vorbim despre legalizarea drogurilor usoare:

  • in Olanda sunt legale
  • in Romania se vorbeste despre asta
  • in secolul XIX opiul si derivatii sai laudanum si morfina, erau larg utilizati ca analgezice si se vindeau legal, iar de atunci nu s-a mai intamplat nimic
  • si agumentul meu favorit: <maturizarea „se produce cu siguranta inainte de 18 ani”>

Pai concluzia e simpla… nu?

Acum, in privinta tineretului, au tot fost preocupari, dintre care unele mai serioase, cu un minim de argumentare stiintifica. Nu avea cum sa auda domnul Preda de ele. Doar nu a auzit ministra de resort (mult regretata Ridzi), dar barem domnul Preda, aflat pe inaltimile Cotroceniului… Preocuparile sunt publice, s-au facut conferinte de presa, le au cam toate ONG-urile serioase care activeaza pe proiecte de tineret si pot fi gasite si aici: Barometrul de Opinie Publica – Tineret 2008. Cercetare facuta serios, pe 1200 de persoane si care urmeaza celor din 2007, 2006, 2005 etc.

Toate demonstreaza vulnerabilitatea la manipulare dublata de o masiva lipsa de interes. Mai mult, nu a existat nicio initiativa dinspre eventualii „beneficiari” ai unei astfel de modificari legislative. Demararea discutiei dinspre dealul Cotrocenilor nu indica cumva si eventuala zona care ar putea beneficia – segmentul portocaliu al politicii romanesti? Pai in aceeasi logica s-ar putea retrage dreptul la vot celor care nu pun stampila undeva intre lacrimile teatrale si zambetul de crasma ale lui Zeus…

Si mai e ceva… votul unui pusti de 16 ani e si mai ieftin… Nu trebuie cumparat pentru ca e suficienta manipularea!

Dar, ca sa nu mai lungesc discutia inserez o parte din concluziile celor mai recente cercetari:

Interesul pentru politica creste odata cu inaintarea in vartsa (la tineri).

Interesul pentru politica creste odata cu inaintarea in vartsa (la tineri).

Avansarea în vârstă este asociată cu o creştere a frecvenţei discuţiilor despre problemele publice (la tineri)

Avansarea în vârstă este asociată cu o creştere a frecvenţei discuţiilor despre problemele publice (la tineri)
Politica, pe ultimul loc al importantei la tineri

Politica, pe ultimul loc al importantei la tineri

Politica, pe ultimul loc al importantei la tineri - din alta perspectiva.

Politica, pe ultimul loc al importantei la tineri - din alta perspectiva.

Doar 10% interes pentru politica - la o intrebare directa!

Doar 10% interes pentru politica - la o intrebare directa!

Poate din acest motiv sa fie interesat domnul Preda de subiect?

Poate din acest motiv sa fie interesat domnul Preda de subiect?

6,9% participare, asta daca adunam si ONG-uri si politica si orice altceva...

6,9% participare, asta daca adunam si ONG-uri si politica si orice altceva...

2,4% implicare reala in randul tinerilor... Q.E.D.

2,4% implicare reala in randul tinerilor... Q.E.D.

In concluzie, domnule Preda, cum e cu votul la 16 ani? Exista cumva si vreo legatura cu viitoarele licee de informatii a caror curicula va fi facuta de SRI? Ca tocmai v-ati asumat raspunderea… sau ati asomat-o?

Reclame

Comentarii»

1. MAAT - septembrie 17, 2009

FOSTUL CONSILIER PREZIDENTIAL CEZAR PREDA ARE UN INTERES NELEGITIM PROPUNAND COBORAREA VARSTEI PENTRU VOT.EL NU REPREZINTA INTERESELE POPORULUI ROMAN ,CI INTERESUL PERSONAL AL LUI TRAIAN BASESCU!PENTRU ca eventuala PIERDERE a lui TRAIAN BASESCU IN ALEGERILE PREZIDENTIALE SA NU AFECTEZE in vreun fel REVENIREA lui BASESCU la PRESEDENTIA PDL-ului,[in conditiile in care TOTI EVENTUALII CONTRACANDIDATI SUNT SANTAJATI de BASESCU prin DOVEZILE STRANSE DE POLITIA POLITICA ],BASESCU TRAIAN VA CANDIDA CA INDEPENDENT!ASTFEL,SE VA PUTEA PRETINDE CA ALEGERILE PREZIDENTIALE NU AU FOST PIERDUTE de catre PDL ,CI DE UN INDEPENDENT -pentru ca BASESCU, NU AR FI FOST REPREZENTANTUL P.D.L. la ALEGERILE PREZIDENTIALE -.ACUM (17.09.09) europarlamentarul CEZAR PREDA face o PROPUNERE LEGISLATIVA ,in sensul ca si persoanele de 16ani sa dobandeasca DREPTUL DE A VEA DREPT DE VOT-pentru a putea beneficia de voturile celor namaturizati PSIHIC si carora li se vor promite obtinerea politica a unui loc de munca -IN SCHIMBUL VOTULUI PENTRU BASESCU !SE MODIFICA IN MOD CRIMINAL, INCA O LEGE, PENTRU ca TRAIAN BASESCU SA FIE REALES PRESEDINTE!BETIA PUTERII LUI BASESCU ,O DEPASESTE PE CEA A LUI CEAUSESCU CARE VROIA SA II CEDEZE LOCUL FIULUI SAU!
Stiind ca erodarea lui BASESCU se va produce inevitabil,in noiembrie 2008 U.D.M.RKELEMEN HUNOR.(interesata de federalizarea Romaniei-HARGHITA COVASNA..promisa de BASESCU IN SCHIMBUL VOTULUI MAGHIAR),propuse-se– reducerea varstei minime de vot, de la 18 la 16 ani.
AUTORITATEA ELECTORALA PERMANENTA A AMANAT DE ATATEA LUNI DE ZILE TRIMITEREA IN ORIGINAL A LISTELOR ELECTORALE ORGANELOR DE ANCHETA!
PENTRU A EVITA APARITIA COMPLICATIILOR PETRECUTE LA ALEGERILE EUROPARLAMENTARE ,SE MERGE PE VARIANTA,mai bine spus pe ACTIUNEA(politiei politice ) denumita MINORII[SOIMII PATRIEI].
EXEMPLUL CU AUSTRIAORI ALTE TARI, NU POATE FI AVUT IN VEDERE,IN CONDITIILE FUGII DE POLITICA A CELOR MATURI SI CU EXPERIENTA !
CORUPEREA MINORELOR votante va avea loc si prin liberalizarea prostitutiei infantile,propusa si sustiinuta parlamentar de catre PDL-pentru alui BASESCU !
Aducerea la suprafata acum a informatiei despre fiul judecatorului de la CURTEA DE APEL ,nepot de procurer la Parchetul de pe langa Curtea de Apel,(care a intrat initial in vizorul autoritatilor,pentru conducerea fara carnet a celui ce avea 16 ani)odata cu informatia despre fiul lui Geoana care la 16 ani conduce,este o dovada a MANIPULARII INFORMATIEI IN SCOPUL DIMINIUARII VOTANTILOR LUI GEOANA!CUI II FOLOSESTE ?LUI BASESCU, CARE NU INTAMPLATOR NU ISI ANUNTA CANDIDATURA,PENTRU CA ELECTORATUL SA NU ISI DEA SEAMA CA EL ESTE AUTORUL TUTUROR RELELOR,CARE DOVEDESC APARTENENTA LA SECURITATE -CA POLITIE POLITICA!
EU NUAM APARTENENTA POLITICA SI NICI LA SECURITATE,CACI SUNT CU ADEVARAT INDEPENDENT!

atitudini - septembrie 17, 2009

Atentie… este vorba despre Cristian Preda, nu Cezar Preda! Tot portocalie e culoarea, dar este o diferenta.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: