jump to navigation

Apusul portocaliu – ultimile luni de viata ale HAOSULUI Noiembrie 9, 2009

Posted by atitudini in Politica in Romania.
Tags: , , , , , , , ,
trackback

Probabil ca cei mai multi nu realizeaza, dar aici ne aflam!

Ne aflam la sfarsitul „Erei de ‘aoleo‘ Basescu”.

Ultima mutare efectuata de presedintele jucator in meciul pe care duce cu toata tara, desi plina de ‘cohones’, l-a adus pe Basescu si lumea ce-l inconjoara intr-un colt fara iesire.

Desi imaginea de pe sticla televizoarelor pare haotica si de neinteles (si din acest motiv majoritatea celor ce stau si privesc au senzatia ca nu inteleg nimic din acest teatru absurd), ea este in fapt foarte clara!

Cum?

Simplu!

Desemnarea lui Negoita, dupa ce Boc a cazut prin motiune si Croitoru la investitura, nu mai lasa loc altor posibilitati de a muta. Limitele sunt trasate pe de o parte de situatia cu Guvernul, iar pe de alta de regulile jocului stabilite prin Constitutie si cazul particular in care ne aflam – in pragul alegerilor prezidentiale.

Refuz sa cred ca Basescu nu a vazut impasul. Rezultanta este una singura: stie ca pierde, iar singura sansa o are prin frauda.

Dar de ce ne aflam la „apusul portocaliu”?

Pentru ca lucrurile merg mult mai departe decat simplu fapt al pierderii competitiei electorale de catre Basescu.

Este mult mai simplu daca voi prezenta pasii ce vor urma:

– Negoita vine cu propunerea de guvern in fata Parlamentului

– Parlamentul nu are cvorum pana pe 22 noiembrie (PSD si PNL nu vor veni la sedinte)

– pe 22 noiembrie Basescu pierde alegerile prezidentiale

– Parlamentul pica guvernul Negoita

– noul presedinte se foloseste de optiunea constitutionala si dizolva Parlamentul

– au loc alegeri parlamentare cu Basescu infrant si PDL-ul de pe pozitie de generator si sustinator al haosului, singur responsabil de esecurile guvernarii, fara parghiile si resursele guvernarii in maini

– PDL-ul cade intr-un 10-15% in noul Parlament, cu o noua conducere si un Basescu fugit pe mare

Singura cale pe care o are Basescu de a evita ca acest scenariu sa devina realitate este o frauda masiva la alegerile prezidentiale. Iar acest lucru, chiar daca este probabil este totusi putin posibil din cauza mobilizarii adversarilor PNL si PSD.

Cum va arata viitorul?

O varianta este repetarea anilor 2000-2004 –  daca Geoana ajunge la Cotroceni. Asta deoarece PSD va deveni principalul beneficiar al procentelor pierdute de PDL la alegerile parlamentare anticipate iar guvernul il va putea face doar cu UDMR.

O alta varianta este ceva nou – daca Antonescu ajunge la Cotroceni. Asta deoarece PNL-ul nu va ajunge niciodata la un procent de 40%. Dar poate creste la un 30%. Si atunci este obligatorie o coalitie. Poate ceva apropiat de 1996-2000.

Tot ce imi doresc este ca romanii sa fie cei care decid! Fara frauda, fara manipulare, fara ceata si fum.

Cer prea mult?

Reclame

Comentarii»

1. ipo - Noiembrie 9, 2009

Nu ceri prea mult, visezi prea frumos.

2. teonegura - Noiembrie 9, 2009

Interesante si argumentate previziuni, te felicit. Un lucru e insa cert: n-au cum sa fure sau sa cumpere cat ar avea nevoie, pentru ca au nevoie de prea mult, din ce in ce mai mult, prin „grija” marinarului. Eu unul ma bucur:)

3. geotax - Noiembrie 9, 2009

la treaba cu neindeplinirea cvorumului ma gadisem si eu dar nu cercetasem in amanunt. oricum, suna bine ceea ce zici tu…

4. Ligia - Noiembrie 9, 2009

N-ai nici o logică ce spui după părerea mea, chiar baţi câmpii. Conform constituţiei, la articolul 89 care se referă la dizolvarea parlamentului se stipulează:
(1) După consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare, Preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură.
(2) În cursul unui an, Parlamentul poate fi dizolvat o singură dată.
(3) Parlamentul nu poate fi dizolvat în ultimele 6 luni ale mandatului Preşedintelui României şi nici în timpul stării de mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă.
Deci, dacă ai un pic de minte, îţi dai seama că numai Băsescu este cel care ar putea să dizolve parlamentul, asta cu condiţia să câştige alegerile.
Din ceea ce spui, ar însemna ca altcineva să câştige alegerile, să propună un guvern, să fie respins, să propună un alt guvern şi să fie respins şi acela. Şi de abia după aia poate să dizolve parlamentul, adică să o ţinem langa dintr-o incertitudine în alta. Ceea ce după formarea superbei „coaliţii” formate, este cel puţin aparent puţin probabil.
Deci, ca să pricepi, preşedintele are această opţiune constituţională, dar în anumite condiţii.
Şi dacă e să o iei şi pe partea logică, nici PNL-ul nici PSD-ul nu şi-au exprimat dorinţa de a dizolva parlamentul, din simplul motiv că le este frică să nu-şi piardă locurile călduţe pe care le au. De ce crezi că sunt împotriva referendumului în urma căruia ar trebui să scadă numărul parlamentarilor?
De aia se duce ţara asta de râpă, că există oameni ca tine care nu gândesc, dau cu presupusul, dar în ignoranţa lor, nu citesc şi nu se informează.
Şi ca să nu fie neclarităţi, eu votez cu Băsescu!

atitudini - Noiembrie 10, 2009

@Ligia:
Ar fi frumos pentru lumea portocalie in care traiesti sa fie asa…

Dar nu e!

Referendumul este o porcarie si o stim cu totii!

Oricum, chiar daca trece (si stim ca nu are cum din simplu motiv al prezentei la vot), urmeaza obligatoriu o etapa parlamentara. Si un vot de 75%!!! Dupa care?!?!?! Ghici!!!

IAR REFERENDUM!!!

Abia apoi se modifica constitutia si intra in vigoare modificarile…. Deci abia din 2012!

De ce facem 2 referendumuri?

De ce PD-ul, daca il arde atat de tare de soarta tarii, nu a venit direct cu initiativa parlamentara? De ce se consuma banii si energia pe un referndum? Pentru Base, stiu raspunsul!

Iar chestia cu reducerea numarului de parlamentari… Este deja initiativa parlamentara depusa de PNL! Si nu mai e nevoie de referendum… Dar are nevoie Base!

Si daca tot vorbim de Referendum, care e logica cu o singura camera daca din 2013 se trece la nivel european la sistem bicameral? Ca sa facem si noi dupa un an inapoi la bicameral, nu?

Si, in final, chiar asa se salveaza Romania? Cu eliminarea a 150-170 de parlamentari?

Zi zau!

5. adarus - Noiembrie 9, 2009

Constitutia a fost si ea discutata, doar din pricina unui presedinte care a calcat-o in picioare. Asa ca orice dezbatere a Constitutiei in acest moment nu isi are rostul. Sigur se gaseste vreun sustinator orb de-al presedintelui care sa intoarca orice argumentatie decenta, pe dos si evident in favoarea chiombului.
Dar, sa revin. Din punctul meu de vedere, orice varianta e mai buna in acest moment decat Traian Basescu. Si pentru ca am mai spus-o, e drept ca la mine pe blog, o repet: imi arog dreptul de a-i dispretui pe cei care voteaza Traian Basescu. Ii dispretuiesc mai mult decat pe cei care nu voteaza deloc, fiindca macar cei din urma au argumentul ca le e lehamite. Sustinatorii lui Traian nu au niciun argument, dar niciunul, in afara de faptul ca sufera de sindromul Helsinki in varianta romaneasca. Dar, ei sa traiasca bine, eu oricum nu-l votez pe Basescu.
Cred intr-o revolutie a bunului simt. M-am saturat de femeile portocalii: Elena, Roberta, alta Elena dar mai mica si analfabeta, Monica, Sulfina, Oana (aceasta din urma e din orasul meu), alta Monica si oricare or mai fi. M-am saturat de dictatorul care miroase a bautura si care ma face de rusine oriunde in lume. M-am saturat de un nesimtit, pentru care Constitutia se interpreteaza in functie de interesele lui. Si m-am saturat de oricine se asociaza cu el. Pentru ca e o vorba: spune-mi cu cine te insotesti, ca sa iti spun cine esti.

6. Lil Seby's Blog - Noiembrie 9, 2009

am vazut ca mai pus da numele nu e asociatia blogerilor fara inspirate e Lil Seby’s Blog 😀 asociatia e doar o campanie de fun:D hai ca te adaug si eu

atitudini - Noiembrie 10, 2009

Off-topic: Mi-am insusit observatia, am facut corectura. Mai am destule de invatat in ale bloggingului!

Oricum, domeniul asta (netul in general) a ajuns sa evolueze atat de repede incat numai cei care doar asta fac pot sa mai tina pasul…

7. Mircea Suman - Noiembrie 10, 2009

Principala dificultate in construirea unor scenarii cat mai apropiate de adevar este incoerenta bolnava a felului in care gandeste T. Basescu, incoerenta pe care unii au numit-o „imprevizibilitate”. Cele petrecute la ultimele adunari organizate pentru sustinerea candidatului Basescu, violenta, deocamdata verbala, cu care a reactionat candidatul si cei din preajma sa, mai ales primarul Craiovei, trebuie sa ne faca sa gandim si la posibilele scenarii in care se recurge la violenta fizica, la un fals de cca 1.000.000 voturi si, pe fondul disperarii, care se intrevede, la calcarea in picioare a Constitutiei. O varianta extrema, dar posibila, trebuie construita pe ideea: „facem orice, absolut orice, pentru a castiga presedintia Romaniei, dupa care inlaturam adversarii, etc.etc. In tot acest timp se va clama culpa adversarilor, motivandu-se actiunile ce vor ajunge pana la distrugerea fizica a celor care nu sunt oamenii presedintelui.” Ma tem ca cei care se ocupa de strategia celorlalti candidati nu iau in considerare si variantele de extrema.

8. atitudini - Noiembrie 10, 2009

@Ligia: Mai am o completare…

Din argumentele date, presupun ca ai preluat din Gandul opinia lui Ion Predescu, judecator la Curtea Constitutionala.

„Este vorba de un nou mandat şi nu este obligatorie dizolvarea Parlamentului. Este un alt mandat, o altă persoană, o altă relaţie. Faptele prezente reprezintă analiza dintre Parlament şi preşedinte în acest mandat al preşedintelui. Odată cu alegerile prezidenţiale, se schimbă un termen.”

Imi recunosc lipsa educatiei formale juridice…

Cu toate acestea, legile nu reprezinta o alta lume, rupta de realitate. Sunt facute de oameni, pentru oameni. Deci trebuie sa foloseasca aceleasi reguli de baza ale LOGICII.

In Constitutie nu spune „Traian Basescu”. Desi sunt sigur ca si tie, in calitate de urmasa a lui Traian Basescu, si lui, care confunda de mult timp numele sau cu institutia pe care ar trebui sa o pastoreasca, v-ar placea.

Constitutia reglementeaza, printre altele, raporturile institutionale. Cand Constitutia spune: „Presedintele”, nu cred ca se refera la Traian Basescu ci la Institutia Prezidentiala. Asa cum si pe hotararile judecatoresti scrie „Noi, Presedintele Romaniei”.

Mergand mai departe, lucrurile se simplifica, in ciuda opiniei domnului Predescu referitoare la „schimbarea unui termen”. Si asta pentru ca aceeasi Constitutie face diferente, atunci cand este cazul, intre mandate, sesiuni etc. Iar in acest caz, nu face. Spune doar 60 de zile.

Deci si noul presedinte va avea la dispozitie varianta dizolvarii Parlamentului.

QED

9. Ligia - Noiembrie 10, 2009

Nu am luat de nicăieri nimic din Gândul. Nu-l citesc. E doar chestie de logică şi de cunoaştere.

Tot încerc să-ţi găsesc firul logic, pe care îl invoci, dar nu-l găsesc. În fine. Ideea este că, lăsând la o parte constituţia, nici Geoană, nici Antonescu nu au declarat (sau poate nu am fost eu pe fază), că dacă vor câştiga alegerile vor dizolva parlamentul. Nici nu ar avea interesul. De ce să-şi piardă partidele lor locurile călduţe din parlament?

Cât despre referendum, mie nu mi se pare o porcărie. Eu sunt de acord cu el, pentru că m-am săturat să văd la televizor, cum dorm parlamentarii în fotolii, cum sunt întrebaţi de jurnalişti ce lege tocmai au votat şi ei habar nu au să răspundă şi aşa mai departe.

Cu atât mai mare ruşine ptr PNL, dacă a iniţiat o aşa mişcare şi nu a dus-o şi la bun sfârşit.

Concluzia mea din cei 5 ani de prezidenţiat ai lui Băsescu este următoarea: A făcut greşeli, este adevărat, dar este singurul care a început o luptă împotriva sistemului mafiot şi ticăloşit care a pus stăpânire pe România, dar din păcate el e singur iar mafioţii sunt infiltraţi peste tot. Şi când zic tot mă gândesc la justiţie, la presă, nici chiar biserica nu este mai curată. Doar aşa îmi explic faptul că îi sar acum toţi la gât, şi vor să-l dea jos cu orice chip. Deja este pe faţă că nu la interesul românilor se gândesc PNL-ul, PSD-ul, UDMR-ul, ci la interesele lor personale. Să-şi ducă mai departe afacerile lor fără să-i deranjeze nimeni, să scape de puşcărie (vezi cazurile Năstase, Patriciu etc. care se prevalează de nişte vicii de procedură ca să scape de procese). Şi nu mai departe Iliescu, că tot se împlinesc 20 de ani de la revoluţie, unde au murit atâţia oameni şi după atâta amar de vreme nu am văzut şi noi la faţă măcar un terorist care a tras în oameni în vremurile acelea. Sute de morţi şi niciun vinovat. De ce ni se ascund aceste adevăruri? Chiar nu merităm să ştim?

Cam asta e părerea mea. Eu aşa văd lucrurile. De aia îl votez pe Băsescu.

10. Ţara celor două guverne… « Dispecer Blogosferă - Noiembrie 10, 2009

[…] See also: apusul portocaliu […]


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: