jump to navigation

Gripa porcina – UPDATE Noiembrie 20, 2009

Posted by atitudini in Diverse.
Tags: , , , , , ,
trackback

In 27 octombrie am scris despre „Gripa porcina… oare noi ne dam seama cu adevarat la ce se poate ajunge?

Apoi inca ceva pe 1 noiembrie ($ € £ … se gandeste cineva si la cat poate sa coste gripa asta?)

Azi, la 20.36, pe NewsIn, apare urmatorul text:

_____________________________________

Norvegia a depistat o mutaţie a virusului pandemic H1N1 prezentă la trei persoane infectate, a anunţat vineri Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

„Institutul norvegian pentru sănătate publică a informat OMS că a fost detectată o mutaţie a virusului H1N1 în trei cazuri”, explică OMS într-un comunicat.

„Virusurile au fost izolate la primele două cazuri mortale de gripă pandemică din ţară şi la un alt pacient, grav afectat de boală”, mai spune comunicatul OMS.

OMS subliniază totuşi că oamenii de ştiinţă norvegieni au analizat eşantioanele prelevate de la peste 70 de pacienţi infectaţi cu H1N1 şi nu a fost depistat niciun alt semn de mutaţie, ceea ce sugerează că virusul mutant nu s-a răspândit în ţară.

Organizaţia precizează, de asemenea, că, în pofida acestei mutaţii, virusul „rămâne sensibil la medicamentele antivirale, oseltamivir şi zanamivir”, iar studiile demonstrează că vaccinurile disponibile în prezent contra gripei pandemice „conferă o protecţie”.

În afară de Norvegia, cazuri de mutaţie a virusului au mai fost depistate, începând din aprilie, în Brazilia, China, Japonia, Mexic, Ucraina şi Statele Unite, precizează comunicatul OMS.

Deşi informaţiile despre toate aceste cazuri sunt incomplete, mutaţiile par să fie sporadice şi spontane. Deocamdată nu s-au putut stabili legături între pacienţii infectaţi.

Schimbările suferite de virusuri la nivel genetic trebuie să fie monitorizate constant, avertizează OMS, deşi recunoaşte că semnificaţia acestor modificări este dificil de evaluat. Deşi sunt în desfăşurare şi alte investigaţii, nu există deocamdată nicio dovadă care să sugereze că aceste mutaţii duc la o creştere neobişnuită a numărului de infecţii cu H1N1 sau la un număr mai mare de cazuri grave sau fatale.

_____________________________________

Informatia este completata de Reuters cu:

Autoritatile norvegiene din domeniul sanatatii au anuntat vineri ca au descoperit o mutatie a virusului AH1N1, care ar putea fi responsabila pentru cele mai severe simptome ale bolnavolor de gripa porcina.

„Mutatia ar putea modifica abilitatea virusului de a ataca mai in profunzime sistemul respirator, cauzand astfel simptome mai severe”, a anuntat Institutul de Sanatate Publica norvegian.

Stirea o gasiti si pe Ziare.com.

Puse cap la cap, lucrurile si informatiile confirma: suntem la mila Celui de Sus. Nu este cazul sa ne gandim la panica si apocalipsa. Dar lucrurile sunt dominate de hazard, iar cu cat cazuistica creste, cu atat cresc si sansele unei evolutii in rau sau foarte rau!

Tine si de noi si de cat de atenti suntem la masurile de preventie, masura in care vom reusi sa depsasim sa trecem peste perioada de risc fara probleme majore.

Reclame

Comentarii»

1. Gabriela Savitsky - Decembrie 10, 2009

Da, mai complet şi mai competent. Citesc cu atenţie mâine.
Mă bucur sincer că v-am întâlnit prin buna voie a lui Vania.
(http://ivanuska.wordpress.com/ )
Seară bună.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: