jump to navigation

Comunicat al Ministerului rus de Externe: „Traian Băsescu şi-a permis în mai multe rânduri remarci neprieteneşti la adresa Rusiei” Decembrie 10, 2009

Posted by atitudini in International.
Tags: , , , , , , , , , , ,
trackback

„Este evident că astfel de declaraţii absurde nu pot decât să afecteze dezvoltarea relaţiilor noastre bilaterale”, a comentat Nesterenko, potrivit textului publicat pe site-ul Ministerului rus de Externe.

Vladimir Putin, liderul lor

Vladimir Putin, liderul lor

Traian Basescu, liderul nostru

Traian Basescu, liderul nostru

Mai jos, aveti continutul comunicatului. Nu cred ca are rost sa il comentez…

MOSCOVA (MEDIAFAX) – Preşedintele român Traian Băsescu şi-a permis în mai multe rânduri remarci neprieteneşti la adresa Rusiei, în timpul campaniei electorale, iar acest lucru a atras atenţia la Moscova, conform unui comunicat publicat, joi, pe site-ul Ministerului rus de Externe.

Purtătorul de cuvânt al MAE rus, Andrei Nesterenko, a afirmat că „în confruntarea cu rivalii săi politici, el (Băsescu) a încercat să joace «cartea Rusiei»” şi să acuze Moscova de tentativă de implicare în afacerile interne.

„Este evident că astfel de declaraţii absurde nu pot decât să afecteze dezvoltarea relaţiilor noastre bilaterale”, a comentat Nesterenko, potrivit textului publicat pe site-ul Ministerului rus de Externe.

Preşedintele Băsescu a declarat, în umră cu o săptămână, în replică la o declaraţie a ambasadorului Rusiei la Bucureşti, că se vede nevoit să îl atenţioneze că într-adevăr a trecut vremea Războiului Rece şi că nu se mai pot face „centre de influenţă în politica românească” sau, dacă se vor face, vor fi „retezate”.

Băsescu s-a referit la o declaraţie a ambasadorului Rusiei la Bucureşti, Aleksandr Ciurilin, care a spus că Războiul Rece s-a încheiat, în contextul în care a fost întrebat despre dezbaterea creată în legătură cu vizita neoficială la Moscova a lui Mircea Geoană. El a subliniat totodată că Rusia nu doreşte să se implice în campania electorală din România.

Preşedintele Băsescu a spus că declaraţia făcută de ambasadorul rus la Bucureşti este una nefericită şi a arătat că îl va atenţiona, înclusiv oficial, că vremea Războiului Rece a trecut.

„Este vorba de o declaraţie nefericită a ambasadorului rus la Bucureşti, că a trecut vremea Războiului Rece. Şi eu mă văd nevoit, şi o voi face şi oficial, să îl atenţionez că într-adevăr a trecut vremea Războiului Rece şi că nu îşi mai pot face centre de influenţă în politica românească sau, dacă şi le vor face, le vom reteza”, a spus Băsescu.

Preşedintele a vorbit şi despre presa din Federaţia Rusă.

„Presa rusă nu e nevoie să transfere campania din România şi la Moscova şi să o redea pe larg în favoarea candidatului Geoană”, a spus el.

Reclame

Comentarii»

1. iullyan - Decembrie 10, 2009

Şi totuşi, pe Băsescu îl avem preşedinte… Speram să scăpăm de el, pentru că stricăm şi relaţiile cu Rusia, şi cu SUA, şi cu UE, care sunt acum marile puteri ale lumii.

2. Lilick - Decembrie 10, 2009

Nu am primit niciun mail. Poti sa imi mai trimiti o data pe adresa cu care comentez aici? Merci 🙂

3. Gabriela Savitsky - Decembrie 10, 2009

Nu ştiam ce lipseşte în blogroll… Aveam sentimentul că lipseşte cineva important. Acum s-a rezolvat! 🙂
Merci. Am auzit de prima declaraţie a lui Ciurilin şi că sălbatecul din Vanuatu i-a refuzat o audienţă. Am căutat-o pe tot netul, rusesc, englezesc şi românesc. Uite că s-a făcut. Merci.

4. atitudini - Decembrie 10, 2009

@Gabriela
A existat si o continuare: intelegem motivatia declaratiilor, nu reactionam emotional si nu reactionam decat daca sunt atinse interesele Rusiei.

Din fericire…


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: