jump to navigation

Summitul de la Copenhaga – Ministerul Mediului „face precizari” Decembrie 14, 2009

Posted by atitudini in International, Politica in Romania.
Tags: , , , , , , , , , , , , ,
trackback

Pentu că nu există prea multă informaţie despre ce se întamplă la Copenhaga, mai ales din partea principalilor actori români – Ministerul Mediului şi Ministerul de Extrne, şi pentru că am sesizat problema asta, au aparut informaţii noi!

Ce zice Ministerul Mediului?

Păi zice aşa: DEZINFORMARE!!!! Nu ne-au certat la Copenhaga!!!! Ne-au certat în altă parte!!!

Vreţi să vă convingeţi? Uitaţi link-ul aici: http://www.mmediu.ro/biroul_de_presa/comunicate_de_presa/12_Decembrie_2009/10.12.09a.htm

Şi cam asta e tot ce a apărut nou!

Pentru că eu insist în prostia mea de a crede că lucrurile sunt serioase, aduc 2 noi informaţii:

1. De pe NewsIN (din 12 decembrie):

România, una dintre ţările europene lovite cel mai dur de criza economică, va avea o contribuţie simbolică la fondul pentru climă anunţat vineri de Uniunea Europeană, iar dacă s-ar confirma sumele menţionate de EUobserver şi The Independent, ar fi chiar cea mai mică din întreaga UE.

România va contribui cu suma „simbolică” de 5.000 de euro pe an la fondul de 7,2 miliarde de euro pe care UE a anunţat că îl va acorda în următorii trei ani drept ajutor ţărilor sărace ca să combată efectele schimbărilor climatice, scrie EUObserver, care citează o informaţie furnizată de un premier european al cărui nume nu este menţionat. La rândul său, cotidianul britanic The Independent susţine că ar fi vorba despre o contribuţie de 5.000 de lire sterline pe an din partea României, ceea ce ar echivala cu circa 5.500 de euro.

EUobserver precizează însă că suma menţionată a fost dezminţită de un purtător de cuvânt al României, care a declarat că Bucureştiul va avea o contribuţie „aliniată” cu cea a celorlalte state care au aderat recent la Uniunea Europeană.

2. De pe siteul federatiei AGROSTAR (din 10 decembrie):

Încălzirea climatică globală va avea efecte asupra României începând cu anul 2015, când va afecta terenurile agricole din 13 judeţe din sud-vestul, sudul şi sud-estul ţării, ducând la scăderea producţiei agricole naţionale cu până la 40%, a comunicat Federaţia Agrostar, citând un studiu.

Potrivit Agrostar, acestea sunt concluziile unui studiu elaborat de specialişti din 13 institute europene de meteorologie şi hidrologie, printre care şi România. Studiul arată că  România se situează, alături de Spania, Italia şi Grecia, în zona cu risc mare de deşertificare din sudul continentului.

Federaţia Agrostar va prezenta vineri, 11 decembrie, în cadrul Summit-ului de la Copenhaga privind schimbările climatice, lucrarea „Impactul schimbarilor climatice asupra agriculturii din Romania”, ce include şi studiul menţionat.

De asemenea, Federaţia mai arată că zonele afectate de secetă s-au extins în ultimele decenii în România, cele mai expuse aflându-se în sudul şi sud-estul ţării. Totodată, în informarea Agrostar se mai arată că în ultimii ani, între 20% şi 30% din suprafeţele arabile au rămas necultivate.

În plus, sistemul de producţie agricolă din structura capitalului natural este afectat în proporţie de peste 40% de eroziuni (150 milioane tone/an, din care pierderi 1,5 milioane tone de humus), perioade frecvente şi lungi de secetă, alunecări de teren, deficit de fosfor şi potasiu. De asemenea, potrivit Agrostar, 2,5 milioane hectare de teren din România sunt degradate.

Reclame

Comentarii»

No comments yet — be the first.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: