jump to navigation

PNL-ul, cianura si ONG-urile Ianuarie 27, 2010

Posted by atitudini in Doar malu' Dambovitei, Politica in Romania.
Tags: , , , , , , , , , , ,
trackback

Cum stă treaba (foto HotNews.ro):

Euro Valean Sclava unui canadian

Euro Valean Sclava unui canadian

Salvati Rosia Montana

Salvati Rosia Montana

Base nu fi trist si Crin e cianurist

Base nu fi trist si Crin e cianurist

În facultate (am terminat ecologie), cei care chiar au un cuvânt de spus pe tema asta, încadrau astfel de acţiuni la „eco-terorism”. Şi spuneau că fac mai mult rău tuturor decât inacţiunea. De ce? Pentru că reuşesc să compromită chiar şi cele mai serioase subiecte prin bagatelizare, abordare superficială, extremism şi incompetenţă.

Ce zice PNL in timpul ăsta:

Poziţia PNL referitoare la proiectul Roşia Montană a fost exprimată în repetate rânduri: suntem împotriva acestui proiect. Ne menţinem acest punct de vedere:

  • sub aspectul costuri (de mediu) – beneficii economice, România are mai degrabă de pierdut.
  • nu doar că ne-am declarat împotrivă, dar am şi acţionat pentru blocarea proiectului, câtă vreme am fost la guvernare.

Este un scandal inflamat artificial şi, din păcate, se încearcă folosirea lui pentru deturnarea atenţiei opiniei publice de la principalii promotori ai intereselor Gold Corporation în România: guvernul Boc şi ministrul Adriean Videanu.

  • ei sunt cei care pregătesc demararea în trombă a acestui proiect şi încearcă, prin orice mijloace, inclusiv prin manipularea opiniei publice, să abată atenţia de la acţiunile lor.
  • PNL este consecvent poziţiei sale şi va urmări cu toată atenţia evoluţia proiectului Roşia Montană. Vom sancţiona prompt orice tentativă a lui Emil Boc şi Adriean Videanu de a promova un proiect controversat, de natură să afecteze grav interesele românilor.

Iar acum vin şi spun şi eu:

  • de ce ONG-urile se mobilizează aşa de repede la cauzele mici şi tac mâlc când ar trebui să vorbească. Dacă şi în campania electorală ar fi fost la fel de „guralive” poate Videanu şi Băse nu ar mai fi avut mână liberă azi…
  • pe de altă parte e greu să vorbeşti prea tare împotriva celor care te hrănesc. De la PNL, ONG-urile de mediu nu încasează niciun bănuţ, dar depind de „benevolenţa” unor finanţatori precum Ministerul Mediului sau oricare alt „Stăpân ai inelelor”
  • de ce nu au fost la fel de vehemente organizaţiile ecologiste şi în problema Copenhaga. Decizia (mai exact indecizia) de acolo ne va afecta pe toţi, profund, multe generaţii de acum încolo. Din toate punctele de vedere (calitate a vieţii, calitate a mediului, venituri etc.). Mult mai grav şi costisitor decat un munte + câteva case. La Copenhaga, România practic nu a existat. De ce pe temele cele mai serioase ONG-urile tac? Pentru că sunt incompetente şi cu capul în nori – exact combinaţia letală pentru orice subiect serios.

Şi mai e ceva…

Atâta timp cât Băse + Videanu au tot în ţara asta: Guvern, Preşedinţie, CSAT, Servicii, Parlament, Curtea Constituţională, Minister de Interne, Procuratură, DNA…    TOT! relaţia între adevărata putere şi ONG-uri pe tema Roşia Montană este următoarea:

relatia putere ONG (iar pentru cei mai grei de cap, cainele simbolizeaza puterea)

relatia putere ONG (iar pentru cei mai grei de cap, cainele simbolizeaza puterea)

Reclame

Comentarii»

1. roxy - Ianuarie 27, 2010

pacat de zona aia ca e frumoasa,dar cine sa se ocupe de ea?

2. Alexandru Marin - Ianuarie 27, 2010

Ei, PD-ul se indreapta acum spre ecologisti, ii momeste cu un mar…

3. atitudini - Ianuarie 27, 2010

@Roxy
Complet de acord.

Uite 2 probleme despre care nu se vorbeste si care fac parte dintre pietrele de moara legate de picioarele proiectului de exploatare:
– in afara de aur si argint de la Rosia Montana vor mai iesi si alte elemente. Unele, mai scumpe chiar decat aurul. Si nu in cantitati neglijabile…
– principalul risc il reprezinta momentul de final. Se termina investitia si trebuie reabilitata zona. Atunci, compania exploatatoare da faliment si canci reabilitare. Proiectul nu asigura partea asta decat la final. Compania nu a acceptat ca pe parcursul investitiei sa depuna niste bani intr-un cont in asa fel incat atunci cand vor fi explatate 90% din resurse sa existe si 90% din banii necesari rebilitarii. Iar chestia asta pute rau de tot…

Restul discutiilor lacrimogene cu „nu ne vindem tara” si „asta e istoria noastra” banuiesc ca le stii si tu…

4. Codruta - Ianuarie 27, 2010

Zaaauuu? IA zi mata, autotul postarii, CINE de la „facultatea de ecologie” este Mareatza Persoana care „incadreazsa astfel de actiuni la eco-terorism”? nu de alta, dar ii cunosc pe cei de acolo si eu nu stiu astfel de personaje, cum zici tu… >:
Acu’… pe de alta parte e adevarat ca se poate sa se fi deschis „facultati de ecologie” si prin nu’sh ce sat – ca in Romania de azi te poti astepta la orice… 😀

Apropo: esti SIGUR9A) ca ai proprietatea exacta a termenilor, in ce priveste „terorism”?

atitudini - Ianuarie 27, 2010

@Codruta
„Mareatza Persoana” = Vadineanu, Manoleli

„“facultati de ecologie” si prin nu’sh ce sat” = Universitatea Bucuresti, Facultatea de biologie, Departamentul de Ecologie şi Dezvoltare Durabilă

„CE au facut Ong-urile in campania electorala” Da-mi te rog textul de sustinere al unui program politic. Adica, noi, ONG-urile de mediu, credem ca d.p.d.v. politic, cel mai bun si avantajos program politic il are X. Stiu ca nu ai de unde sa dai un astfel de text pentru ca el nu exista. Dar daca pompa cineva in voi niste euroi, sigur ar fi existat. MERCENARILOR!

„de UNDE stii tu ca “la Copenhaga Romania practic nu a existat”?” = de aici, de aici si de aici. Daca ai fi avut macar curiozitatea sa te documentezi inainte sa dai cu piatra ai fi creeat macar impresia de competenta…

„probabil oi fi fost ca sa te plimbi prin carciumi” = fiecare cu frustrarile lui… Eu nu fumez, nu beau si am bani suficienti incat sa imi permit, atunci cand e cazul, o „carciuma”….

5. Codruta - Ianuarie 27, 2010

Da’ de UNDE stii d-ta musiu (sau madam) CE au facut Ong-urile in campania electorala – si cu cine au votat membrii lor? Adica NOI suntem de vina pentru gafele monumentale pe care le-a facut Crinul in campanie? Deci el e Marele Initiat – si orice „eshece” li se pot imputa doar „altora”???!!!

Cat despre Copenhaga: de UNDE stii tu ca „la Copenhaga Romania practic nu a existat”? Ai fost TU acolo – si n-ai vazut ONG-isti romani? Pai, daca e asa, probabil oi fi fost ca sa te plimbi prin carciumi (desi, asta tre sa recunosc, sunt al dreq de scumpe – si nici macar n-ai voie sa fumezi inauntru) >:

6. Mirel - Ianuarie 27, 2010

Fara suparare, dar cred ca esti putin prea PNL-ist.

Spui care e pozitia partidului fata de Rosia Montana dar ai omis ultimile noutati :

1)http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/884322/Prima-doamna-a-PNL-lobby-pentru-mineritul-cu-cianuri/

2) http://www.renateweber.eu/ro/detalii_media/235

Doamna Renate Weber este europarlamentara din partea PNL-ului si ea critica pozitia pe care acesta incepe s-o adopte fata de Rosia Montana.

atitudini - Ianuarie 27, 2010

@Mirel
Fara suparare. Chiar sunt. De 14 ani… Si nu imi e rusine de loc.

Aici ai comunicatul de presa oficial al PNL de azi. Adica pozitia partidului relativ la problema. Pozitie care se concretizeaza prin vot si decizii adoptate. Ceea ce conteaza. Poate mai mult decat speculatiile unor presari.

7. octavpelin - Ianuarie 27, 2010

Ticalosenie neofascista de natura pedelista,o zi frumoasa!

8. Lilick - Ianuarie 27, 2010

Din 2006 ONG-urile nu au mai facut nimic. Foarte buna postarea.

atitudini - Ianuarie 27, 2010

@Lilick
Acum 10 ani, aduceam bani de acasa ca sa platim intretinerea la ONG-ul unde activam pe proiecte de mediu…. Stiu ce zic. Si am semnat la viata mea suficiente finantari pentru ONG-uri (in calitate de finantator, atunci cand experienta si munca mi-a permis sa ajung pe o astfel de pozitie) incat sa stiu ce vorbesc atunci cand apar in fraza cuvintele „bani” si „ONG”. Pe de alta parte, nu se poate generaliza (exact ca in situatia tiganilor).

9. Lil Seby's Blog - Ianuarie 27, 2010

Tari pozele :))

Salvati Rosia Montana !!:))

atitudini - Ianuarie 27, 2010

@Lil
Videanu a incasat deja comisionul. Nu ma intreba de unde stiu…

Dar daca acceptam ca e adevarat, iti dai seama ce urmeaza? Crezi ca „tanti si nenea ONG” mai au vreo sansa?

Eu zic ca au… daca iau tot PD-ul si si-l baga undeva! Niste ipocriti…

10. m - Ianuarie 27, 2010

@atitudini: ce alte elemente? Ai vreo sursa?

11. Codruta - Ianuarie 27, 2010

Oricum, daca PNL se mentine tare pe pozitia asta, nu are decat de castigat – parerea mea 😉

Dar apropo: PRECIS astia care au vopsit gardul nu-s „bajeti buni” de-ai lui Base? pusi pe rele si dornici sa invrajbeasca PNL cu ONG-urile de mediu?

Nu ca PNL n-ar fi meritat sa fie putin tras de urechi – ca din cate aud nici Norica Nicolai n-a fost chiar ok, la intalnirea de la Bruxelles – s-a exprimat clar ca ea nu stie nimic despre vreo „pozitie PNL anti-RMGC sau anti-cianura” >:

12. Codruta - Ianuarie 27, 2010

Ah! Manoleli, domnul acela dragutz, care a vrut sa „gireze” cu pozitia lui si a GEC actiunile RMGC si care, acum 5 ani, se invartea pe la Rosia Montana cu masinile companiei miniere (impreuna cu cei de la CENTRAS si de la Pro-Democratia, de altfel)… mda… ce sa zic… 😛 „credibil” personaj – despre Dl. Vadineanu ma abtin, ca ma enervez!

Cat despre „program politic”: NU ESTE treaba ONG-urilor sa „sustina programe politice” – ba chiar DIMPOTRIVA!!! TOATE (cele care nu-s GONG sau sunt cat de cat „credibile”) au in Statut ca sunt NE”politice”!

„Mercenar” esti poate TU! NU mai vorbesc de „partide”, care isi schimba „programul” dupa cum le vin banii! Si, oricum: la PNL CE „program politic” ar fi fost de „sprijinit”? declaratiile care astazi ziceau una – iar maine FIX pe dos?!!

Cat despre „documentarea” ta: imi zici de UNDE si pana unde o „sursa” cum ar fi propriul tau blog este relevanta?

atitudini - Ianuarie 27, 2010

@Codruta
Da, acel Manoleli, care a facut in viata asta mai mult decat vei face tu, cu trei generatii inainte si trei dupa tine…

Banuiesc ca daca un partid sustine prin progamul sau semnarea sau nesemnarea acordului de la Copenhaga, Kyoto sau de aiurea, ONG-urile de mediu trebuie sa taca, ca e politic. Banuies ca toate ONG-urile care manifestau la Copenhaga, erau ONG-uri politice.

Iar legat de surse… toate posturile mele aduc argumente, posturi, citate, surse (originale). Tu, in afara aprecierilor de oridin personal, naivitate si multa incostienta, ce aduci?

Esti atat de cruda si neinformata incat asta este ultimul raspuns cu care ma mai deranjez. Du-te pe munte si strange hartiile pe care le arunca altii din jeep-uri. Banuiesc ca asa ceva te relaxeaza si te face fericita, ba mai mult, esti sigura ca asa salvezi planeta…

atitudini - Ianuarie 27, 2010

@Codruta
Mint, mai scriu ceva…

Tu realizezi ca link-ul pe care il oferi se numeste „URSULETII SUPARATI”? Oare ce cauti tu pe site-urile unde discuta adultii?!?

13. Mirel - Ianuarie 27, 2010

@atitudini

Bravo tie. Nici nu trebuie sa-mi explici mie de cat timp esti membru si cat de mandru sau nu esti cu asta.

Ce s-a intamplat la conferinta e pe bune si nu e nici o inventie de-a presei. Cum spuneam si mai sus, insasi doamna Renate Weber (europarlamentar PNL) a confirmat acest lucru si s-a plans de Adina Valean pentru modul cum a organizat si tinut sedinta. Sunt fapte, nu inventii ale presei. Si mai sunt persoane care pot confirma ce s-a intamplat.

atitudini - Ianuarie 27, 2010

@Mirel
A negat cineva intalnirea? A negat cineva continutul? Poate nu stiu eu…

Si ma voi mandri cu chestia cu PNL-ul pentru eu fac ceea ce altii doar comenteaza si injura din fata TV-ului. Cati au energia sa faca asta si in conditii de opozitie, si atunci cand iese Remes cu caltabosul in mana si atunci cand pierzi pe mana altuia, si atunci cand te trezesti cu cine stie ce fatuca sa baietel prin vreo functie de iti crapa obrazul ca esti in acelasi partid cu el…

14. Codruta - Ianuarie 27, 2010

Vai! deduc de aici ca ONG-ul lui „atitudini” e „bun”, spre deosebire de celelalte, care-s „mercenare” si „rele”, ce sa spun…!
Daca in calitate de „finantator” ati dat bani pt. ONG-uri „rele” e VINA DVS.!!! NU a celorlalte ONG-uri (care poate nici n-au mers pe la orice „finantator” sa ceara bani)!!! Sa va fie RUSINE!!!

Pun pariu ca NU aveti curaj sa va dati numele adevarat – ca sa cer si eu un audit, la ONG-urile „finantate” de un asha Mare Finantator ca Dvs.! 😛

Ceea ce spune destul – si despre caracter, si despre „credibilitatea” afirmatiilor Dvs.!

QED !

15. atitudini - Ianuarie 27, 2010

@M
Elemente rare si scumpe. Metale si nu numai. Nu le am, nu am vazut raportul. Dar am discutat cu 2 deputati care au fost in comisia care a anchetat cazul si care au avut acces la intreg dosarul cu rapoarte nu doar de la Gold Corporation ci si din alte surse (daca iti aduci aminte a fost acu vreo 2 ani o comisie parlamentara, care a si fost acolo, a avut acces la documente etc.).

Ma interesez si incerc sa fac rost de lista…

16. Codruta - Ianuarie 27, 2010

Da! realizez ca link-ul pe care il ofer se numeste „ursuletii suparati” – si mai „realizez” (? btw: te-ai uitat in DEX sa vezi ce inseamna „a realiza”?) ca vorbesti fara sa ai habar despre ce si numai de dragul de a vorbi, NU doar pt. ca nici nu ai intrat pe link ci si pt. ca n-ai fi fost in stare in VIATA TA sa te implici in ceva legat de problema respectiva!
DEGEABA incerci sa deturnezi discutia – si TOT degeaba incerci sa te dai „mare cunoscator al ONG-urilor”, ca habar nu ai NIMIC ref. la ele! Nici nu cred ca ai fost vreodata „finantator” iar daca ai fost, cum ti-am zis: RUSINE sa iti fie, ca ai finantat ONG-uri despre care stii ca si-au batut joc de finantari!

Strange TU hartii, cocalarule! daca asta ti se pare a fi „ecologie”! Iar asa-zisul „domn Manoleli”, cu tot „renumele” lui, daca n-ar fi existat ONG-urile ref. la care zici TU ca s-ar fi exprimat dispretuitor, ar fi ramas un profesorash de biologie contzopist de Universitate >:

Pana una-alta, cu toate postarile tale „docte” (in care nu faci decat sa-ti dai ca referinte propriile postari mai vechi, de parca TU ai fi creat Lumea) nu faci decats a faci deservicii PNL-ului – care numai de ASA ceva n-abvea nevoie, ca a reusit si singur sa-si dea cu stangu-n dreptul!

Astept o „pozitie oficiala” a Noricai Nicolai (care ieri facea pe niznaiu la Bruxelles), a Madamei Valean (care a SCURTAT tipul de comentarii, NUMAI pt. ca opozantii proiectului sa NU isi poata spune pct. de vedere) si o afirmatie IN PUBLIC a lui Crin Antonescu, prin care sa NEGE ca el sau nevasta lui ar fi primit vreo finantare de la RMGC!!!

Pana atunci, restul… nu-i decat apa de ploaie 😛

17. Codruta - Ianuarie 27, 2010

Si apropo de „minciuni”: n-a avut „acces la documentele RMGC” NICI o „comisie parlamentara” – Bogdan Olteanu a cerut (in calitate de Presedinte al CDEP) desecretizarea contractului de asociere dintre RMGC si MinVest, insa cu ATAT a ramas: cu cererea 😛
Singurele „documente RMGC” pe care le-o fi vazut careva or fi fost paparudele alea de „prezentari” ale lor, facute sa „dea bine la public”! EU am cerut Ministerului Mediului (la asa-zisele „dezbateri publice” din 2006) sectiuni prin treptele de cariera, cu localizarea galeriilor romane (ca sa mi se demonstreze ca nu sunt periclitate) si sectiuni geologice din zona viitorului iaz de decantare – si bineinteles ca Ministerul n-a dat nimic >:

atitudini - Ianuarie 27, 2010

Crin Antonescu, despre proiectul Rosia Montana si despre dezbaterea de la Bruxelles aici.

18. Aici Bucuresti - Ianuarie 27, 2010

Se discuta mult la tine pe blog si imi pare bine.
Vreau sa prezint mai multe aspecte, sper ca nu prea kilometric.

A: Legat de Rosia Montana

A1: Aspectul istoric
1. Este cea mai veche localitate cu existenta continua din Romania, datand din 131 dHr
2. Este considerata de Academia Romana „actul de nastere al poporului roman”.
3. Are, conform UNESCO (da, UNESCO) vestigii de valoare „exceptionala”
4. Permanent se gasesc artefacte din perioada romana
5. Are un castru roman pe care Gabriel il tine in ruina
6. Are celebrele galerii romane unice in lume
7. Toate acestea vor disparea daca se aplica planul lui Gabriel Resources. Nu ne-am cunoscut personal, insa eu nu cred actul tau sau al meu de nastere este de vanzare, indiferent pt ce suma.

A2: Aspectul economic
1. Contractul de cesiune a muntilor cu aur catre Gabriel are clauze secrete; statul roman spune ca sunt secrete intrucat „dezvaluirea lor ar aduce atingere sigurantei nationale”.
2. Experienta lui Gabriel in minerit ZERO; proiecte pana acum ZERO. Firma a fost infiintata pt acest proiect.
3. Rosia Montana este declarata de autoritatile locale „zona monoindustriala” in care nu se pot face decat activitati conexe mineritului.
4. Turismul este interzis la Rosia Montana, in baza pct 3.
Normal, la Arieseni, 10 km langa Rosia, se traieste aproape exclusiv din turism.

A3 Aspectul social:
1. Minele s-au inchis in Rosia Montana pe masura ce a crescut presiunea lui Gabriel. In acelasi timp, nu poti face legal decat minerit,. deci Rosia are aprox 80% someri.
2. Majoritatea oamenilor erau contra proiectului in 2000 cand inca mai functionau minele statului (nu ca le consider bune sau performante).
Majoritatea au devenit pentru planul lui Gabriel intrucat sunt someri obligati de stat sa faca minerit, pe care doar Gabriel il poate oferi…
3. Comunitatea a fost distrusa prin venirea lui Gabriel, nu prin rezistenta unei minoritati.

Alte aspecte pentru fraierii care mai cred in principii:
1. Oamenii sunt amenintati cu exproprierea, totusi sunt destui care nu vor sa cedeze (intre 15-25%).
2. Mormintele se vand la Rosia Montana. Da, Gabriel plateste pentru fiecare mii de euro, pentru ca apoi sa oblige Bisericile sa isi mute cimitirul din zona exploatarii.
3. Rosia Montana este Romania. Cu toate mizeria si sublimul ei. La Rosia sunt cei care isi apara pamantul din mosi-stramosi si la Rosia sunt cei care si-ar vinde si mama daca oferi suma corecta.
5. MERGETI LA ROSIA SA VORBITI CU CEI CARE MOR DE FOAME PENTRU CA NU VOR SA ISI VANDA PAMANTUL SI SUFLETUL. O sa vedeti lucruri altfel; viata voastra va fi altfel – mai buna.
Eu asta fac in fiecare an.
6. Salvati Rosia Montana… Vizitati-o!

B: Legat de mesajul tau

B1. Eco-terorismul este definit aici http://en.wikipedia.org/wiki/Eco-terrorism. Daca tu crezi ca a scrie cu spray-ul este terorism, chiar si eco, inseamna ca Bucurestiul are cateva mii de dusmani periculosi.

B2. Pozitia lui Crin este mai mult decat dezamagitoare.
Adina Valean isi declara sustinerea pentru proiect
http://www.green-report.ro/stiri/padina-valean-rosia-montana-este-cel-mai-vechi-dar-si-cel-mai-nou-proiect-din-romaniap
iar dumnealui minte pe fata
http://www.realitatea.net/crin-antonescu-ii-ia-apararea-sotiei–adina-valean-nu-este-pro-sau-contra-proiectului-rosia-montana_697191.html
Cam asta a fost cu revolutia bunului simt.

19. atitudini - Ianuarie 28, 2010

@Aici Bucuresti
Si eu ma bucur cand se discuta si nu se da cu barda…

O sa o iau pe puncte.
A1.1, A1.3, A1.6 – perfect de acord.
A1.2, A1.4, A1.5 (A1.7 e derivat din A2, nu se pune) – sunt subiective. Da, chiar si chestia cu castrul roman sau vestigiile. D’astea sunt in mii de locuri. Ce facem in cazul asta?

A2.1 – perfect de acord. Poate nu trebuie sa le stie si tanti Maria, dar macar o comisie parlamentara trebuie sa le stie. Indiferent ce ii place lui Basescu, Parlamentul ramane institutia fundamentala a democratiei. O sa ma interesez din surse de prima mana asupra temei.

A2.2 – irelevant. Se stie foarte bine ca marile corporatii sunt facute din corporatii care sunt facute din firme mari care sunt facute din firme medii etc.

A2.3 & A2.4 – Nu este singura zona cu probleme d.p.d.v. economic in Romania. Uitati-va la intreaga Moldova… Arieseniul statiune turistica… ati fost in Alpi?

A3 – cu toata stima… irelevant. Ideea e ca oamenii sa traiasca mai bine. Iar minoritatea se supune majoritatii in limitele legii. Am fost la Rosia Montana, in 2003. Stiu ca nici bine cu forta nu se poate. Dar e o distanta mare intre ce era acolo in 1994 – 2000 si ce e acum.

Legat de „aspecte pentru fraierii care mai cred in principii”… discutia e lunga. In alt moment poate printr-o alta metoda de comunicare.

Eco-terorismul incepe cu ce fac cei care incearca sa impiedice vanarea balenelor sau cei care incearca impiedicarea taierilor de jungla. Unde se termina? Noi tragem linia.

Din punctul meu de vedere, o actiune care duce discutia in zona conflictului, care in loc de argumente vine cu lozinci, care irita in loc sa convinga si care MAI ALES compromite munca mult mai inteligenta si mai de efect a altora, se incadreaza in eco-terorism.

Tu cum crezi ca ma simt eu atunci cand, dupa 6 ani de studiu, ma prezint si lumea intelege ca eu incerc sa salvez balenele, ma leg cu lanturi de vreo poarta sau strang PET-urile de pe munti? La asta se rezuma tot? Ecologia e dedicata in primul rand omului nu vreunui fluture sau urs… Cine nu stie poate sa afle. Cine nu vrea sa inteleaga… e deja mai rau decat cei care creeaza problemele.

E mult mai simplu sa te lupti cu o corporatie pe cai inteligente, subtile, documentate. E mult mai greu sa faci acelasi lucru cand 10 pletosi, imbracati ciudat (relativ la perceptia comuna) striga niste lozinci, se leaga cu lanturi si umplu zidurile de graffity.

Nu e vorba ca suntem in aceeasi tabara dar avem arme diferite… E vorba ca in timp ce noi ne blogarim pe aici, Videanu si-a incasat partea si nici 1.000 de ONG-uri nu vor mai putea schimba ceva.

Iar eu despre asta vorbeam. Dar s-a apucat o disperata mai sus sa dea cu barda.

Articolul meu nu e Pro Rosia Montana sau Anti Gabriel Resources. Articolul meu doar bate obrazul ONG-urilor de mediu. Cu argumente.

In privinta bunului simt… Daca am folosi aceleasi unitati de masura ar fi frumos si simplu. Dar in timp ce Basescu are voie orice, altii sunt pusi la zid doar si daca clipesc. Dubla oca este cea care ma amareste…

20. Aici Bucuresti - Februarie 4, 2010

Am scris mult si acum o sa dureze o luna pana le discutam pe toate 😀

Daca dvs considerati ca este subiectiva opinia UNESCO, structura cea mai importanta DIN LUME in domeniul patrimoniului, atunci eu nu am nimic de adaugat pe acest subiect.

In privinta castrului roman, sunt doua aspecte ridicate de dvs:
– nu, Romania nu are mii de castre romane; de fapt, cam cate cunoasteti… nici unul, unul,maxim cinci? castrul de la Rosia e inconjurat de sarma ghimpata, asa ca nu l-am vazut bine; la prima vedere, e unul din cele mai bine pastrate din Romania.
iar daca trebuie sa aduc dovezi ca e bine sa pastram vestigii vechi de 2000 (douamii) de ani in loc sa le radem, atunci, din nou, nu am nimic de adaugat.
– intrebati ce e de facut cand avem un castru roman (sau mii)? trebuie aplicata legea, care spune ca trebuie protejat. cum il va proteja Gabriel cand va excava si trece prin cianurare tot, inclusiv dealul pe care este castrul?

Sunt perfect de acord ca situatia socio-economica de la Rosia nu e singulara; am spus-o si eu de multe ori. Insa nu de asta era vorba.
Idee e ca la Arieseni se traieste din turism; nu se compara cu Alpii, evident, insa oamenii de acolo traiesc relativ bine, in timp ce rosienii care sunt 10km mai incolo, nu. Si, surprinzator, unii au voie sa faca turism, ceilalti, nu.

Da, minoritatea se supune majoritatii. Insa nu cred ca am exprimat ideea bine. Am vrut sa arat ca oamenii traiesc prost intrucat li s-au inchis minele fara sa li se dea voie sa faca altceva, nu din cauza ca o minoritate sta in calea „progresului” lor, ce va duce la disparitia localitatii.

Eu cred ca Basescu a fost „menajat” din cauza ca el s-a declarat pentru planul de distrugere a Rosiei Montane si nu ii mai poti reprosa ca este cu Gabriel, ca si cum ar fi o descoperire; in schimb, PNL a reafirmat pozitia antiGabriel, desi sotia presedintelui face lobby pentru Gabriel.

Finalmente, discutia despre ONGuri si tratatul de la Copenhaga.
Cred ca v-ati suparat cam fara motiv. ONGurile de mediu din Romania au avut actiuni de sustinere a „real deal” de la Copenhaga.
http://www.manager.ro/articole/agenda-evenimente/coalitia-ong-urilor-de-mediu-din-romania-sustine-incheierea-unui-acord-real-la-copenhaga-1008.html
Mai mult de atat nu stiu ce puteau face…
In ce priveste finantarea ONGurilor, sunt doua cai mari:
– ONGuri fara finantare; eu fac parte dintr-un asemenea ONG – singurii nostri bani vin din cotizatii si 2% (care sunt niste sume infime)
– ONGuri cu finantari europene
Personal, nu cunosc nici un ONG din acesta protestar cat de cat care sa aiba finantare de la statul roman, deci nu prea cred in varianta celor cumparati.

21. Remus - Iulie 6, 2010

aha,si base zice ca o sa faca autostrazi,si antonescu strange voturi cum poate…atata politica… si pierdeti ce e important,ROSIA MONTANA TREBUIE SALVATA CU ORICE PRET!


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: