jump to navigation

Oile, lupii şi câinii de pază ai democraţiei Februarie 3, 2010

Posted by atitudini in Politica pe malul Dambovitei.
Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,
trackback

O nouă poveste  s-a iţit în atenţia bizonului mioritic. Este o poveste despre câinele de pază al democraţiei, recte presa.

Iţirea nu s-a întâmplat pentru că l-ar fi interesat pe bizon prea tare… Deşi ar fi trebuit să-l interseze… Ea a ajuns în atenţia tuturor pentru că presa este, prin natura ei, vizibilă. Poate ar fi trebuit ca totul să rămână între uşile Clubului Român de Presă sau ale altor foruri de profil. Dar cum rufele mioritice se spală numai în public, şi această discuţie se poartă direct în spaţiul public.

Este vorba despre iniţiativa unui blogger – Urban Iulian, care are ca activitate secundară pe cea de senator al României. Iniţiativa se referă la introducerea obligativităţii jurnaliştilor de a depune declaraţii de interese. Amendamentul propus la legea ANI il aveţi aici. Formularul standard al unei declaraţii de interese îl aveţi aici.

Acum, cum văd eu problema…

Întâi şi întâi, avem plaiul mioritic, populat de:

Plai mioritic cu oi

Plai mioritic cu oi

Aceste frumoase meleaguri şi mai ales cei/cele care le populează, adică oile şi berbecuţii Domnului (cum nimerit zicea blogul Love our Lord) sunt păzite, printre alţii, de câinele de pază al democraţiei:

Cainele de paza al democratiei

Cainele de paza al democratiei

Adică presa.

De ce? Pentru că sunt o grămadă de amenintări din partea „lupului cel rău„, oricare ar fi acela:

Lupul cel rau

Lupul cel rau

Dar ce se întâmplă dacă cel care şi-a asumat rolul de „câine de pază” simte gustul dulce al cărnii şi chiar începe să-i placă:

Gustul dulce al carnii

Gustul dulce al carnii

OK, îl avem pe lupul cel rău. Dacă lupul cel rău se dă la oi sau chiar amenintă plaiul mioritic… ei bine, ESTE LUPUL CEL RĂU! Ciobanul, sau câinele de pază sunt acolo ca să se asigure că aşa ceva nu se întâmplă!

Dar dacă cel care deschide uşa la stână noaptea şi mai ţine şi de şase este chiar legendarul câine de pază… atunci se schimbă situaţia!

Ce legătură este însă între iniţiativa bloggerului şi dublul limbaj al presei?

Păi este, doar că e strâmbă, alambicată şi complet nepractică…

Să vă dau un exemplu: în 2008, ca politician, costa 5000 de coco să intri în prime-time la Antene sau Realitatea, la un talk-show. Curaţi, fără TVA sau impozit forfetar, direct în plic. De unde ştiu? Păi am găsit pe o masă de restaurant un şerveţel uitat pe care scria cu violet-înflăcărat exact chestia asta…

Mai departe, fiecare poate specula cât costă alte activităţi… Să zicem campania concertată, dusă timp de 10 zile împotriva lui Vosganian, la momentul nominalizării acestuia pentru un post de Comisar European. Sau altele care s-au întâmplat pe faţă (întoarcerea de arme a Realităţii la începutul lui 2009)…

Pe acest fond plin de coco şi verzişori vine şi iniţiativa lui Urban Iulian. Nu e nouă. Au mai propus şi alţii (Cotidianul, Ziarul Financiar etc.). Doar că e plină de găuri care nu fac decât să dea apă la moară majorităţii presei care s-a oripilat la auzul problemei.

Principala problemă e că o declaraţie de interese nu reflectă sub nicio formă apariţia unei bunăstări nejustificate. Pentru acest motiv am şi postat modelul acestui document. E cât se poate de relevant. Bunăstarea nejustificată poate fi identificată doar din urmărirea şi verificarea în timp a declaraţiilor de avere. Asta dacă nu apar brusc fraţi, surori, mătuşi şi unchi care să mai descarce din încărcătura nejustificată a vreunei declaraţii de avere.

O altă problemă e că în acest sector nu sunt implicaţi bani publici… Deci nu se aplică aceleaşi reguli ca la „stat”. Şi mai departe e simplu – nu poţi impune presei aşa ceva, decât dacă e televiziunea publică…

Mai e şi problema stabilirii categoriilor de jurnalişti care intră sub incidenţa noii reguli propuse…

Şi deja sunt mai multe probleme decât ar putea rezolva vreodată un blogger. Fie el şi senator!

O abordare mult mai puţin iritată au avut azi cei de la Guerrilla de dimineaţă împreună cu faimosul CTP. Ei au venit şi au spus: să fie opţională şi să se rezume la cei care sunt formatori de opinie (editorialişti, moderatori, realizatori de emisiuni, redactori şefi etc.). Şi aşa se vor cerne cei care pot justifica lipsa vilei de cei care nu pot justifica prezenţa ei…

Eu recunosc că blogul de faţă, deşi este unul cu atitudine, nu este deţinătorul adevărului absolut sau a soluţiei salvatoare. Poate nu văd esenţa sau poate nu înţeleg… Dar până acum am înţeles pericolul mult mai mare pe care îl poate reprezenta o presă coruptă, dependentă de finanţări ilegale şi ascunse în comparaţie cu o clasă politică care îşi asumă deschis mocirla specifică.

De aici poate porni o discuţie. Voi ce ziceţi?

Reclame

Comentarii»

1. Liviu - Februarie 4, 2010

Discutia e foarte complicata. Nu trebuie uitate ‘interese’ extrajurnalistice urmarite de un ins precum Bogdan Chirieac, cu afacerile lui cu echipament electronic pentru aparare.

Nu trebuie uitati agentii infiltrati, a caror situatie nu s-a lamurit pana acum.

2. achilianu - Februarie 4, 2010

Asta cu interesele este la fel ca aia cu declaratiile de avere ale politicienilor. Dar, mult mai proasta. Mult!

3. atitudini - Februarie 4, 2010

@Achilianu
Stiu foarte bine… Daca vrei sa „ascunzi” ceva, oricand gasesti o ruda sau ceva similar. Iar intre declaratia de avere si cea de interese e o distanta enorma!

Niciodata un jurnalist care „incaseaza” nu o sa faca asa ceva participand ca actionar la o firma. O sa ia bani in mana. Atat. Cel mult o sa ii incaseze ca si angajat pe un contract de consultanta. Iar asta s-ar vedea doar intr-o declaratie de avere…

@Liviu
Este.
Cazul Chirieac e doar un caz. Nu sunt multi in situatia asta. Este insa posibil sa gasesti astfel de situatii ca fiind comune la nivelul patronatului din domeniu. Adica la nivelul mogulilor…

4. Toni - Februarie 4, 2010

Am mai spus-o, dar niciodată nu e prea destul:
Păi cine ar fi putut emite o asemenea bulă, dacă nu un membru marcant al Partidulului Baas-escian Socialisto-liberalo-creştinoid-Demokrat?!?
Eu zic că va trebui să votăm şi jurnaliştii, ca să fie Demokraţia Oranj împlinită!
Pe liste de partid, dar uninominal, să iasă treaba oablă!
Aşa că, prieteni din presă, fiţi vigilenţi!
Pare că se-apropie, nu rataţi startul! Încă mai aveţi timp să vă puneţi tricourile în culoarea echipei câştigătoare.
Portocaliu, evident!
Care mai vreţi să existaţi. Care nu, nu!
Bahto delo do! Că tot se poartă, la înalta poartă… Cotrocenistă!
Sorry, dar ceva cu cap şi coadă nu se poate spune în legătură cu o asemenea aberaţie!
A! Ba da!
Carthago delenda est!
Pe românească, JOS BĂĂS-ESCU!

5. octavpelin - Februarie 4, 2010

Este o gaselnita a unui „urban mioritic”portocaliu care se gudura pe langa regimul basescian,si care vrea sa bage pumnul in gura mass mediei,dar acesti ticalosi porocalii nu o sa reuseasca,o zi minunata !


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: