jump to navigation

Nimic nou pe frontul AH1N1 Februarie 7, 2010

Posted by atitudini in Diverse.
Tags: , , , , , ,
trackback

Nu mulţi au curiozitatea sau răbdarea să verifice informaţiile de la sursa originară (în cazul ăsta OMS/WHO). Aşa că un update, dincolo de bălmăjelile bolnavilor de scenarită şi sursele gen OTV, Libertatea, Click & CanCan, poate ajută.

Recent, s-a iscat un mic scandal şi la nivel european, care s-a lăsat cu o audiere a responsabililor OMS în faţa Consiliului Europei. Am marcat atunci informaţia cu un scurt articol.

Care sunt concluziile de acolo?

În primul rând, OMS a spus că e curată ca lacrima. Argumentul e doborâtor şi lipseşte cu desăvârşire:

Let me state clearly for the record. The influenza pandemic policies and responses recommended and taken by WHO were not improperly influenced by the pharmaceutical industry.

Dar OMS a venit şi a explicaţii în ceea ce priveşte cazuistica (mortalitatea în special) care este mereu comparată cu cea a gripei normale. Întreb şi eu: câţi dintre cei care au abordat acest subiect ştiu exact cum se calculează această cazuistică? S-ar putea ca multe persoane să aibă surprize în ceea ce priveşte limitele propriei cunoaşteri.

În primul rând, să vă spun ceva ce am reţinut din şcoală: „dacă vrei să minţi ceva, fă o statistică„. Cine ştie statistică şi modelare matematică ştie şi la ce mă refer.

Hai să vă spun cum se fac statisticile în privinţa mortalităţii dată de gripa clasică în comparaţie cu gripa nouă:

Gripa clasică:

Modelul foloseşte datele provenind din certificatele de deces şi registrele medicale. Aceste date indică mortalitatea generată de toate cauzele, la un loc. Sunt comparate datele provenind din perioadele afectate de epidemii de gripă sezonieră cu datele din restul anului. Se consideră că mortalitatea crescută din timpul acestor epidemii de gripă sezonieră este cauzată de infecţiile cu virus gripal.

În timpul perioadelor epidemice de gripă sezonieră, aproximativ 90% din decese apar în rândul persoanelor vulnerabile de vârsta a treia, care suferă în mod frecvent de una sau mai multe afecţiuni cronice. Deşi gripa poate înrăutăţi aceste afecţiuni şi poate contribui la deces, testarea pentru gripă nu este făcută în toate cazurile, iar decesul este frecvent atribuit stării generale de sănătate.

Gripa nouă:

Decesele cauzate de gripa nouă, anunţate de agenţiile naţionale şi contabilizate de OMS sunt toate cazuri confirmate în laborator şi nu estimări.

În plus, deoarece simptomatologia gripei noi o mimează pe cea a multor altor boli infecţioase, doctorii nu suspectează o infecţie cu AH1N1 şi în consecinţă nici nu fac testele de rigoare. Această sitiuaţie este mult mai frecventă în ţările în curs de dezvoltare. Deasemenea, testarea pentru AH1N1 fiind scumpă şi pretenţioasă nu este la îndemâna sistemelor de sănătate din toate ţările.

O parte dintre cazurile de decese generate de AH1N1 nu sunt înregistrate de medici deoarece pacienţii au şi alte afecţiuni. Chiar dacă este confirmată infecţia cu AH1N1 în fişa medicală este notată drept cauză a decesului starea generală de sănătate. Deasemenea, din cauza testelor folosite, există un număr semnificativ de rezultate fals-negative. Există şi rapoarte venite din spitale, chiar foarte bine dotate, unde pacienţi cu simptomatologii identice dădeau rezultate diferite în teste.

Acestea şi multe alte cauze scad în înregistrările oficiale numărul de cazuri de îmbolnăviri şi decese generate de AN1H1, faţă de realitate.

Şi o ultimă informaţie: în Europa, pandemia este într-o fază de regres în ceea ce priveşte numărul de noi cazuri, conform ultimului raport publicat.

Scuze pentru lungime, dar mai multă obictivitate şi mai puţin amatorism nu strică nimănui…

Anunțuri

Comentarii»

1. Bogdan - Februarie 7, 2010

Deci pana la urma vaccinul impotriva AH1N1 e bun?
Sau il fac si dau coltul?

atitudini - Februarie 7, 2010

@Bogdan
Eu l-am facut… inca tastez.

Serios acum. Nu patesti nimic. E gratis. E platit de guvern. O firma de medicamente devine bogata… Iar tu esti protejat de o anumita tuplina virala.

Atat.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: