jump to navigation

A înnebunit lupu! Februarie 24, 2010

Posted by atitudini in Politica pe malul Dambovitei.
Tags: , , , , , , , , , , , ,
trackback

Şi lupul sunt eu! Simt ca înnebunesc! Nu mai înţeleg nimic…

Scriam aici despre porcul mort în bătătură, mai exact proiectul de metrou pentru Drumul Taberei.

Nu a trecut nici o lună (bugetul s-a aprobat în februarie) si povestea se repetă cu metroul Gara de Nord-Piaţa Victoriei-Aeroportul Otopeni. Mulţumită lui TIR, care mi-a atras atenţia, aflu că Băse fuge până în Japonia, pentru 340 milioane euro de la JICA, destinaţi proiectului de metrou pe magistrala 6.

Doar că proiectul ăla costă 1 miliard! Şi restul banilor canci! (ştire aici)

În acelaşi timp, pentru magistrala 5 (Drumul Taberei), s-au împrumutat 395 de milioane de euro de la BEI si restul finanţării, până la 883 milioane euro, iar canci!

Explicaţi-mi şi mie… CARE ESTE ROSTUL??? Care este rostul să tot împrumuţi bani pentru proiecte pe care nu le începi niciodată. Pentru care nu ai bani niciodată.

Pe de altă parte sunt sigur însă că la orice împrumut există un consultant care negociază împrumutul şi care îşi încasează onorariu. La un 400 de milioane de euro, comisionul nu are cum să fie sub 1 milion (mai sigur e peste 2 milioane euro). Ce rămâne? Păi din toată afacerea, singurul lucru sigur este comisionul, că se plăteşte înainte…

Singura parte sigura din orice proiect de metrou!

Singura parte sigura din orice proiect de metrou!

Reclame

Comentarii»

1. Toni - Februarie 24, 2010

Păi văd că ştii şi răspunsul, aşa că nu văd de ţi-e teamă că nu mai înţelegi nimic şi că înnebuneşti.
Înţelegi foarte bine, şi înţelegem şi noi de la tine.
Reţeta e simplă: Se face un buget pentru o utilitate publică, eventual de importanţă naţională , de minimul un milard de euro, se face mare tam-tam să fie băgat în planul de dezvoltare, se descoperă că nu sunt fonduri, se găseşte o soluţie genială, un împrumut extern de 30% pentru stimularea altor investitori, se încasează comisionul, se împarte comisionul, se constată eşecul întreprinderii şi se trece la re-eşalonarea restiruirii împrumutului. Se freacă mâinile, cu maximă satisfacţie! Se bea un Teacher’s! Că doar de aia eşti Profesor, să dai lecţii!
A propos, la monumentele alea istorice care urmează să fie re-valorificate se aplică aceeaşi reţetă? Că tot de fonduri externe e vorba!

2. octaaa - Februarie 24, 2010

1 – Sunt convins ca metroul Drumul Taberei ar fi extrem de util. Numai ca ar trebui calculat cu exactitate costul. Iar pasul 2 ar fi sa identificam sursa de finantare. Dar intr-un mod serios, nepopulist. Si tot la punctul 1 as spune ca nici un guvern, dar nici unul nu a facut ai nimic in acest sens. Dupa cum nu a facut mai nimic pentru infrastructura in general.

2 – Care este rostul sa te imprumuti cu bani daca nu faci nimic ? Pai e simplu : NU ARE NICI UN ROST. Sunt curios sa aflu si la ce pret s-a facut imprumutul. Caci, stiu sigur despre un imprumut al Ministerului Transporturilor(tot Berceanu era ministru) facut la o dobanda de EURIBOR+5,95%. Este enorm!
Si tot aici sunt curios daca domnii Berceanu sau Boc isi fac credite personale la banci fara a intrebuinta la ABSOLUT NIMIC acei bani. Doar de dragul de a plati dobanda.

atitudini - Februarie 24, 2010

@octaaa
La prima intrebare, raspunsul e foarte tare!

Stii ca pretul a sarit din 2008 in 2009 de la 523 milioane euro, la 883 milioane euro? Am povestit si despre asta aici

3. octavpelin - Februarie 24, 2010

Manuel,la noi functioneaza DMH,ca inainte de ’89,o zi minunata 🙂

4. Dispecer Blogosferă - Februarie 24, 2010

Caut un om!

5. Casargoz - Februarie 24, 2010

Văd că nimeni nu a înțeles ce am zis. Pe 24 februarie la ora 12 a fost licitatia pentru structura de rezistenta de la magistrala Drumul Taberei. O licitatie, de toti banii, imprumutati ma refer. Nimeni nu a suflat o vorba despre lictiatia de la Metrorex, ar fi important sa stim ca pe 24 febuarie 2010 la metrorex s-a stabilit cine va realiza proiectul in timp de 60 de luni. Lumea prefara sa vorbeasca de Base, Eu cred ca domnul Udriste este tot Base. Ci are vreo veste cu litiatia de la Metrorex sa dea de stire.

atitudini - Februarie 25, 2010

Mai, nu e chiar asa.

Sursa (Mediafax) apare in mai multe articole. Exemplu: site-ul Drumul Taberei, Ziarul Financiar etc.

Si toate zic ca pe 2 februarie s-a lansat licitatia. Ca suma e de 1,16 miliarde lei (275-280 milioane euro). Deadline-ul de depunere a ofertelor e 2 martie a.c. Banii nu sunt din buget ca la buget sunt alocate doar cateva sute de mii de euro. Si eu cred ca atata timp cat nici macar predictiile bugetare pentru 2011 si 2012 nu prevad bani romanesti pentru completarea sumelor de la BEI, proiectul e nascut mort…

6. Legende urbane: metroul Drumul Taberei « Un blog cu atitudine - Mai 23, 2010

[…] A înnebunit lupu! (feb. 2010) […]


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: