jump to navigation

Am scenarită, dar mă tratez Martie 9, 2010

Posted by atitudini in Politica in Romania.
Tags: , , , , , , , , , ,
trackback

Una din chestiunile zilei, cu caracter de „perdea de fum” este cea a schimbării lui Geoană cu un PD-ist.

Foarte multă energie implicată aici. Tema reuşeşte să echilibreze în greutate grevele, căderea economică continuă, şomajul, scăderea salariilor, problemele cu pensiile, problemele cu finanţele statului etc.

De ce?

Pe de o parte dă liber PD-ului la orice iniţiativă care implică acordul ambelor camere. Cea mai importantă ar fi cea a croirii constituţiei după măsurile actualului preşedinte.

Pe de alta, este asigurat sistemul de siguranţă pentru cazul intrării preşedintelui în incapacitate de exercitare a funcţiei. Ştim cu toţii că într-un astfel de caz Preşedintele Senatului devine interimar numărul 1 în stat. Dar, pentru un interimar, atribuţiile sunt limitate. În plus, Preşedintele nu poate interveni asupra Guvernului fără o criză guvernamentală. Şi chiar şi aşa, depinde în mare măsură de majoritatea din Parlament.

Deci rămânem la chestiunea cu Constituţia. Dar şi aici, lucrurile sunt destul de simple conform Constituţiei actuale:

ARTICOLUL 150
(1) Revizuirea Constituţiei poate fi iniţiată de Preşedintele României la propunerea Guvernului, de cel puţin o pătrime din numărul deputaţilor sau al senatorilor, precum şi de cel puţin 500.000 de cetăţeni cu drept de vot.
ARTICOLUL 151
(1) Proiectul sau propunerea de revizuire trebuie adoptată de Camera Deputaţilor şi de Senat, cu o majoritate de cel puţin două treimi din numărul membrilor fiecărei Camere.
(2) Dacă prin procedura de mediere nu se ajunge la un acord, Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, hotărăsc cu votul a cel puţin trei pătrimi din numărul deputaţilor şi senatorilor.
(3) Revizuirea este definitivă după aprobarea ei prin referendum, organizat în cel mult 30 de zile de la data adoptării proiectului sau a propunerii de revizuire.
Aşa că nu văd cum împiedică Geoană acest proces…
Rămâne întrebarea: de ce? De ce toată această tevatură? Mai ales cu istoria unei decizii mai vechi pe tema asta din partea Curţii Constituţionale…
Reclame

Comentarii»

1. octavpelin - Martie 9, 2010

Manuel ,PDLeste deja un partid de factura neofascista care vrea sa instaureze Dictatura,o zi minunata 🙂

2. Dan Chichernea - Martie 9, 2010

Nu văd nicio problemă în a „strânge” 500.000 de semnături da’ pe de altă parte de ce se vrea schimbarea Constituţiei ? Nu-mi spune c-o s-o revizuiască de-aşa natură încât să ne fie nouă, cetăţenilor de rând, mai bine. Mă rog…binele ăsta ia diferite înfăţişări, funcţie de interesele PD-L.
Dacă PNL-ul şi PSD-ul nu se trezesc, s-ar putea ca-n 2014 să nu mai contăm. Noi, ceilalţi. Noi, ăştia care nu facem parte din acea majoritate.

3. Scufiţa Portocalie şi Fraţii Independenţi… « Dispecer Blogosferă - Martie 9, 2010

[…] See also: Ada, Codex, Cristian, Dan, Gabriela, Flavius, Jurnal, Palat, Roxana, Simion, Teo, Transildania, Vania, Manuel […]

4. Toni - Martie 9, 2010

Atenţie cu revizuirea pe scări! Nu trebuie deschis capacul cutiei. Pandora din Cotroceni atât aşteaptă! Unul dintre limbăii MOV deja ne-a spus-o, verde-n faţă: FĂRĂ PARTIDE!
Tare mi-e să nu iasă ca la radio Erevan.
Adică ne paşte o revizuire de n-o să se mai vadă candidat cu alegător!
Parcă văd comunicatul preşedinţial:
Revizuire, dacă asta e voinţa poporului, primesc, dar pe ici, pe colo, şi anume în punctele esenţiale. Pentru mine, voinţa poporului e lege.
Uni-nominal a vrut poporul, uni-nominal a avut.
Referendum a vrut, referendum a avut.
Eu nu ştiu la ce naiba le mai trebuie partide. Doar aşa, ca să aibă aleşii de unde să plece şi unde se-ntoarce?!
Aşa că revizuirea va fi în felul următor:
REVIZUIRE TERMINALĂ
Expunere de motive:
Votul uni-nominal nu e bun, partidele îl manipulează şi denaturează voinţa electoratului.
Propunere de revizuire:
Instituirea votului uni-nominal universal punct. Cetăţeanul, ca persoană, votează candidatul, tot ca persoana! Îi place de ea, o votează. Nu-i place, n-o votează! Simplu ca bună ziua!
Ce atâtea programe, ce atâtea partide, ce atâtea camere două?! Treaba-i oablă! Vorba neamţului: „Ein Mann, Ein Wort” sau „Ein Woman, ein Avort?!” Hă, hă, hă! Bună! În fine, pe româneşte
vine cam aşa: „Un om, un vot! Un vot, un ales!” Şi cu asta, basta! Adunarea pe punte! Cum s-or grupa ei pe urmă, prin ce grupuscule, majuscule sau minuscule, în opoziţie sau la putere, e problema lor! Adevărata Demokraţie Originală! Viitorul începe azi! Aici! Aşa!
Motivare economică: Reducerea drastică a numărului de parlamentari va aduce economii substanţiale la buget. La câţi vor fi, le-ajunge o debara din Casa Poporului. În restul clădirii urmează a se amenaja spaţii comerciale, standuri de prezentare, cazinouri, magazine de desfacere a produselor etno-botanice, bordele ecologice, centre culturale de promovare a manelei naţionale.
Pentru o mai bună punere în valoare a uriaşului potenţial de turism cultural, imobilul se va repartiza Ministăresei de resort. Cu alocarea fondurile corespunzătoare.
Cu varianta, preferabilă, de a muta Parlamentul în clădirea Circului de Stat şi Circul în Parlament. Că oricum îşi fac concurenţă ilegală şi intră în conflict de interese!
Şi, bineînţeles, cu includerea celor două mari obiective turistice de interes naţional şi mondial pe lista de patrimoniu UNESCO, în vederea atragerii de noi fonduri europene.
Auzi, băi băiatule?! Ăsta micu’! Cu tine vorbesc!
Mâine să vină Nutzy cu ea, la promulgare!
Dacă mai apucăm…

5. Raportul Oxford Analytica despre România « Un blog cu atitudine - Martie 9, 2010

[…] relatii formale cu aceasta universitate. Foarte, FOARTE interesant cum acest articol se leagă de cel anterior scris pe acest blog… Se pare că treaba cu Geoană chiar pute! P.S. Scuze pentru postarea […]

6. atitudini - Martie 10, 2010

@Octav
Sa inteleg ca vor selecta si o rasa superioara dintre adevaratii „urmasi ai lui Basescu”?

@Dan
In ultimii ani, Base a facut drive-test cu constitutia. Si a iesit ca e plina de defecte. Ea poate si trebuie sa sufere modificari semnificative.

Daca aceste modificari se vor face dupa dimensiunile costumului prezidential e una, daca se vor face, cum zici tu, pentru buna functionare a statului si in spiritul unor valori europene, e altceva.

Da! Depinde mult si de capacitatea de mobilizare a opozitiei…

@Toni
Interesante propunerile. La PNL exista o comisie nationala unde au intrat mintile mai luminate pe acest subiect si care lucreaza. Nu e o zona a facilului. Oamenii pot si trebuie sa se exprime pe elementele esentiale de directie. Detaliile (acolo unde chiar conteaza) se stabilesc de specialisti.

Ex: vreti sa va conduca un om sau deciziile sa fie luate in Parlament.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: