jump to navigation

Legende urbane: metroul Drumul Taberei mai 23, 2010

Posted by atitudini in Politica in sectorul 6.
Tags: , , , , , , , , , , ,
trackback

Mă întorc la subiectul acesta pentru că de ceva timp este tare linişte…

Am scris pe tema asta:

Nu mai vorbesc de discuţii şi completările din comentarii.

TIR a observat acum câteva zile că împrumutul BEI pentru metroul Drumul Taberei a fost aprobat şi de Parlament. Un mizilic de 395 milioane euro.

Cu toate astea linişte… O licitaţie care a pornit de câteva ori deja încă nu s-a terminat. Ultimul deadline a fost la începutul lui martie. De atunci au trecut mai mult de două luni şi niciun răspuns, comunicat sau orice altceva.

Cel mai interesant este că s-a făcut o licitaţie deşi nu există alocaţia bugetară (vezi articolul din ianuarie 2010). Dar astea sunt detalii…

Mai rămâne să pun încă o dată citatul din Elena Udrea (care nu mai există pe site-ul alesei, dar l-am păstrat eu pentru viitor), datând din toamna lui 2008 când cerea (şi primea) voturile locuitorilor cartierului Drumul Taberei:

Eu spun raspicat ca imediat dupa aceste alegeri ma voi bate ca lucrarile la acest metrou sa inceapa.Va fi prioritatea mea, ca in cartierul unde am locuit, sa existe inca un mijloc de transport. Voi face orice imi sta in putere pentru ca locuitorii din Drumul Taberei sa se bucure de facilitatile metroului.
Magistrala 5 VA FI REALITATE! Nu va ramine proiect.
Poate mai ajută cineva cu vreo informaţie de interior la câte sute de milioane de euro sunt în joc sigur este interesant…
UPDATE 24 mai:
Am facut rost de o precizare dintr-o revistă „portocalie” editată de primarul de la 6.
Se precizează acolo că prin august aflăm despre fericitul câştigător, aflăm că cei 395 de milioane de euro au fost alocaţi de guvern pentru demararea lucrărilor (adică începem pe banii lor şi terminăm când o să avem noi bani, ideea e să luăm şpăgile pe concret nu pe vorbele frumoase din buget) şi că în toamnă încep deja lucrările.
TIR, tu îi crezi pe ăştia?
Reclame

Comentarii»

1. Cristian LISANDRU - mai 23, 2010

Metroul din Drumul Taberei e un fel de Fata Morgana…

atitudini - mai 23, 2010

@Cristian Lisandru
Scumputa fata asta… Din cate stiam eu, tanti Morgana e gratis. Asta a costat deja vreo 7 milioane de euro. O sa ma intrebi „pe ce”. Iar eu raspund:…

2. MUSAFIR « - mai 23, 2010

[…] vreau Rusalii); CRISTIAN DIMA (grădina labirint); ADELA (volum de poezii împreună cu Victor); ATITUDINI (legende urbane); IOAN USCA (metoda Schultz); COSMIN ŞTEFĂNESCU (criogenie); ORIANDA (nefericiţii fericiţi); […]

3. Grădina Labirint…(4) « Cristian Dima - mai 23, 2010

[…] Magdalen. Vezi să ajungă repede! John, părăsi încăperea cu aceaşi gravitate care îl caracteriza. La scurt timp, Sir Charles B. Green, intră în încăprea unde Edward savura în tăcere […]

4. Premiul “Blogerul Prietenos” » Blogu' unui Gand licitat - mai 23, 2010

[…] Labirint Legende urbane Category: D'ale vorbelor cu duh  Tags: bloger prietenos, premiu You can follow any […]

5. Ligia - mai 24, 2010

Pai daca te intereseaza asa mult, fa o cerere in baza legii 544 din 2001(legea liberului acces la informatiile de interes public) la institutia competenta. Conform legii in 10 zile (maxim 30) ar trebui sa primesti un raspuns. Bafta! Si eu sunt curioasa ce si cum.

6. casargoz - mai 25, 2010

Nu e vorba de crezut. Teoretic sunt acoperiti de lege. Practic dupa prima etapa in care s-au calificat 24 de firme, a urmat etapa a doua care conform legii se desfasoara ca o licitatie normala. Adica la data cand s-au anuntat firmele calificate a inceput o faza de licitatie. Ceea ce este nefiresc este totala lipsa de transparenta in care se desfasoara acesta etapa. Este firesc ca procesul de evaluare sa se desfasoare discret, fara presiuni de la o firma sau alta, dar: Nu exista pe SEAP nici un termen, nici o actualizare privind aceasta licitatie. Daca in interes public ar fi intrebati ar raspunde sec probabil: conform legii. Dupa parerea mea o faza de licitatie nu poate fi nedeterminata, si fiind vorba de licitatie nu cred ca este negociere. Probabil ca se cer clarificari la toata lumea.
Indoiala mea tine de domnul Udriste un bun colaborator al presedintelui care a realizat proiectul semafoarelor inteligente, un proiect de 40 de milioane de euro pentru tot bucurestiul si care a fost realizat cu 90 de milioane pentru directia nord-sud, un mare succes. Si domnul Udriste mai are cateva proiecte de succes, nu stiu daca nu cumva nu el a dat 300 de milioane de euro pe autobuze, pe vremea cand era ami inteligent sa cheltui bani pe autobuze care stau in trafic decat sa faci de aceeasi baini o linie de metrou. Apropo ati mai auzit de ceva in cazul spagii date de producatori germani de autobuze 🙂 Nu, nu cred in conspiratii mondiale.
Revenind la ce cred eu, fie se astepata un moment prielnic pentru modificarea legii cu contestatiile, fie Berceanu este in carti alaturi de Blaga si atunci se asteapta marea schimbare. Totusi in cazul de fata linistea este mai mult decat suspecta. Ori diferentele de pret sunt foarte mari, desi in acest caz ofertele mici pot fi descalificate ca fiind necorespunzatoare, ori toata lumea a depasit bugetul, dar ma indoiesc din moment ce in carti erau si chinezii.
O alta posibilitate este ca proiectul este mult prea important ca sa nu fie folosit in scop politic, si se asteapta momentul. Ceea ce este foarte dubios este ca Boc nu a mentionat proiectul printre cele specificate ca fiind in executie anul acesta, ceea ce inseamna ca proiectul nu este in carti, si nu vor trage banii din imprumutul aprobat.

atitudini - mai 26, 2010

@casargoz
O sa incerc o interpelare parlamentara.

Dau materialul unui parlamentar sa-l cheme pe ministru la raspuns. Ministrul (sau un secretar de stat) este obligat sa raspunda.

Daca ai detalii sau informatii, varsa-le ca sa incheg interpelarea. Textul de interpelare nu trebuie sa fie mai mare de jumatate de pagina (poate fi mai mare dar nu este cazul pentru ca practic prezinit o problema si pui una sau mai multe intrebari). Raspunsul trebuie sa fie complet.

Ce zici?

7. casargoz - mai 27, 2010

imi place ideea cu interpelarea?
Imi primul rand cu privire la Anunt de participare (utilitati) numarul 93475/27.01.2010
considerand OUG 19/2009 publicat in Monitorul Oficial Partea I nr. 156/12.03.2009
26. Articolul 200 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 200. – (1) In termen de 20 de zile de la data deschiderii ofertelor, autoritatea contractanta are obligatia de a stabili oferta castigatoare, pe baza criteriului de atribuire precizat in anuntul de participare si in documentatia de atribuire, in conditiile in care ofertantul respectiv indeplineste criteriile de selectie si calificare impuse.
(2) In cazuri temeinic motivate, autoritatea contractanta poate prelungi perioada de evaluare cu cel mult 20 de zile.

As intreba de ce nu este publicata lista celor calificati in SEAP, de ce nu s-au depus ofertele, daca s-au depus de ce nu s-au evaluat, de ce nu apare nici o informatie nici pe situl autoritatii contractante nici pe situl seap, desi au fost anuntate firmele calificate.

de parlamentul a aprobat legea pentru inprumut fara sa publice conditii minime, cand sunt deschise ofertele care este termenul …
de ce nu apare in seap nici o informatie privind etapa a doua.

La modul general as intreba care au fost rezultatele accelerarii proceselor de achizitie in urma adoptarii ordonanteilor de urgenta din anul 2009:

vezi:
http://www.forumachizitii.ro/node/205

Cine intelege consecintele ordonantei de urgenta privind achizitiile publice poate usor justifica esecul guvernarii Boc.

Care au fost rezultatele?
Care a fost pozitia organismelor europene?
care sunt termenele de derulare a licitatiilor, in mod real, dupa decizia cabinetului Boc.

Paralel cu acest subiect am mai descoperit ceva ce inca nu merita atentia pentru ca sunt sume mici dar o sa mai sap, si anume rectificarile bugetare din 2009 🙂

http://www.legestart.ro/Ordonanta-de-urgenta-34-2009-cu-privire-rectificarea-bugetara-pe-anul-2009-reglementarea-unor-masuri-financiar-fiscale-(MzI5MjYy).htm

(2) Se autorizeaza Ministerul Transporturilor si Infrastructurii sa efectueze urmatoarele modificari:
a b) redistribuirea sumei de 23.000 mii lei de la proiectul 17 ISPA2001/RO/P/PT/005 „Constructia variantei de ocolire a orasului Sibiu (CNADNR)” la proiectul 16 ISPA2001/RO/P/PT/006 „Reabilitarea Sectiunii Drobeta-Turnu Severin-Lugoj, km 332+150-km 495+800”, pe anul 2009 si pe total proiect, prevazute in anexa nr. 3/24/21;
c) redistribuirea sumei de 23.000 mii lei de la obiectivul de investitii „Constructia variantei de ocolire a orasului Sibiu” la obiectivul de investitii „Reabilitarea Sectiunii Drobeta-Turnu Severin-Lugoj, km 332+150-km 495+800 (CNADNR)”, pe anul 2009 si pe total, prevazute in anexa nr. 3/24/29.
Desigur sumele sunt mici dar e vorba de principiu. Oricum rectificarile bugetare sunt un deliciu.

atitudini - mai 27, 2010

@Casargoz
Misto!

E de munca! Imi place!

8. casargoz - mai 31, 2010

Etapa a doua a procesului de achizitie publica prin licitatie restransa (http://www.cjteleorman.ro/ro/Acte_necesare/PASI%20DE%20URMAT/LICITATIE%20RESTRINSA.htm)
10. Informarea candidaţilor cu privire la rezultatul primei etape

┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Atenţie! Candidaţilor neselectaţi li se comunică şi motivele respingerii candidaturii. │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

Mijloc probant:

– Comunicările către candidaţi

11. Transmiterea invitaţiei de participare şi a documentaţiei de atribuire candidaţilor selectaţi

Mijloc probant:

– Invitaţiile de participare către candidaţii selectaţi

12. Perioadă de aşteptare:

▪ primirea solicitărilor de clarificări şi transmiterea răspunsurilor;

Mijloc probant:

– Adresele privind solicitările de clarificări înregistrate

– Adresele privind răspunsurile la solicitările de clarificări

▪ elaborarea ofertelor;

▪ primirea contestaţiilor, dacă este cazul;

Mijloc probant:

– Contestaţia depusă, cu număr de înregistrare

– Decizia CNSC sau, după caz, rezoluţia motivată

▪ depunerea ofertelor.

Mijloc probant:

– Lista cu ofertanţii, numărul de înregistrare al ofertelor, data şi ora înregistrării

13. Desfăşurarea şedinţei de deschidere:

▪ întocmirea procesului-verbal de deschidere a ofertelor.

Mijloc probant:

– Procesul-verbal de deschidere a ofertelor

14. Examinarea şi evaluarea ofertelor

▪ verificarea corespondenţei tehnice şi financiare;

▪ solicitarea de clarificări privind oferta, dacă este cazul;

▪ aplicarea criteriului de atribuire;

▪ stabilirea ofertei câştigătoare;

▪ elaborarea raportului şi aprobarea acestuia.

Mijloc probant:

– Dacă este cazul, procesul-verbal intermediar de evaluare

– Raportul de evaluare a ofertelor

15. Transmiterea comunicării privind rezultatul procedurii de atribuire

┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Atenţie! Comunicarea privind rezultatul procedurii de atribuire către ofertanţii a căror │
│ofertă a fost declarată necâştigătoare trebuie să motiveze această decizie şi să indice │
│numele ofertantului câştigător. │
│În cazul ofertelor declarate admisibile comunicarea respectivă trebuie să indice şi │
│caracteristicile şi avantajele relative ale ofertei câştigătoare faţă de oferta respectivului│
│ofertant. │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

Mijloc probant:

– Comunicările către ofertanţi

16. Perioada de aşteptare:

▪ primirea contestaţiilor, dacă este cazul.

Mijloc probant:

– Contestaţia depusă, cu număr de înregistrare

– Decizia CNSC sau, după caz, rezoluţia motivată

17. Semnarea contractului

Mijloc probant:

– Contractul semnat, în original

18. Transmiterea spre publicare a anunţului de atribuire

Mijloc probant:

– Cererea de publicare a anunţului

– Extras din Monitorul Oficial/SEAP/JOUE cu anunţul publicat

Recomandare: Documentele care reprezintă mijloace probante ale realizării fiecărui pas al procedurii constituie file ale dosarului de achiziţie publică.

┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Atenţie! Fiecare document trebuie să aibă un număr de înregistrare în ordinea cronologică a │
│întocmirii. │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

9. casargoz - mai 31, 2010

Etapa 1:Firmele au primit comunicatul: data probabila 10 aprilie

Din punctul de vedere al termenelor eu intelg asa, pentru etapa II:
Termen limită pentru depunerea ofertelor/candidaturilor etapa II:40 de zile.
Data probabila depunere oferte de catre participanti:1 iunie
Etapa de evaluare:35zile
Data probabil anuntare castigator:5 iulie.
9http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:kBegaT29UucJ:www.seap.ro/article/3182/Accelerarea-procedurilor-de-achizitie-publica+licita%C5%A3ie+restr%C3%A2ns%C4%

O sa ma cam opresc cu studiul de caz al metroului, ceea ce mi se pare interesant este lipsa de transparenta a procedurilor.

atitudini - mai 31, 2010

@Casargoz
Super!

O sa incep sa lucrez.

Te anunt cand e gata interpelarea. Sper sa nu dureze prea mult.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: