jump to navigation

România are tumoare pe creier Iunie 11, 2010

Posted by atitudini in Social.
Tags: , , , , , , , , , , , ,
trackback

Pe blogul lui Turambar am găsit o trimitere către un articol de pe Ziare.Com. Trimiterea părea destul de imperativă:

Cititi si plingeti

Cititi si plingeti.

Cititi si plingeti.

Cititi si bateti tot ce inseamna om prost in jurul vostru.

😦

Şi m-am dus la articol. Unul lung – aproape 5 pagini de text standard, fără poze, fără dialoguri (cum îi plac cititorului grăbit). Azi rar reuşeşti să citeşti integral un astfel de text dacă nu e pentru vreun examen. Cu atât mai puţin pe blog. „Textele” au ajuns de forma „AFARĂ PLOUĂ”, urmate de 200 de comentarii (pe blogurile din vârful Zelistului) şi zeci de pinguri. Eu l-am citit integral de două ori!

El a apărut pe blogul revistacultura undeva prin mai. Acum nu mai e (link-ul citat nu mai funcţionează, iar articolul nu mai apare nici în arhivă). Apoi l-am găsit preluat de  monaxya, Romania2.0rg, Oradeapress, Voxpublica, blogul lui Istodor, Reţeaua Literară şi ultima preluare pe Days of my life.

Dan Ungureanu
Dan Ungureanu

Textul original este scris de Dan Ungureanu care, conform profilului de pe Wikipedia este paleograf, specialist în paleografie greacă şi latină. Absolvent al École Normale Supérieure din Paris, a susţinut cursuri universitare în domeniul lingvisticii atât în ţară, cât şi în străinătate. Actualmente este profesor în cadrul Facultăţii de Litere a Universităţii din Timişoara.

Vi-l ofer mai jos pentru pe mine m-a impresionat. Iar ceea ce rezultă din el este atât de profund şi cu implicaţii atât de serioase încât l-aş vedea postat măcar o dată pe ficare din cele aproape 56.ooo de bloguri ale Zelistului…

.

.

„Guest post” Dan Ungureanu, profesor universitar:

In marginea fostei dezbateri despre invatamintul din Romania

.

Le-am cerut studentilor mei, anul III Romana-Engleza, sa comenteze, in engleza, un poem englez din secolul XIX, la alegere.

Trei sferturi n-au putut numi niciun poet englez din secolul XIX si nicio poezie. (Au studiat in anul II Byron, Coleridge, Wordsworth, Shelley). Unul a povestit un roman de Dickens. Cinci au povestit piesa de teatru Romeo si Julieta (numita alternativ „roman”, novel, ori poem). Restul de cincisprezece din saizeci, care si-au amintit totusi o poezie, au scris totusi in engleza.

Am corectat mai jos greselile lor:

them nu poate inlocui their. Nu se poate spune them mother in loc de their mother. intitulated nu exista in engleza (cf. Merriam-Webster).

combinated nu exista in engleza.

to enjoy of life e incorect ( verbul to enjoy e tranzitiv).

writted e incorect in loc de wrote.

poetry nu e identic cu poem.

lirycs nu e ortografiat corect si cu siguranta nu inseamna textul unei poezii, ci versurile unui cantec.

roman nu exista in engleza, corect e novel.

disapointness nu exista, corect e disappointment.

beautifuly thing e incorect.

tryed e incorect.

gaves nu exista (give sau gave).

tooked place e incorect.

tabloul Gioconda nu e de Picasso, ci de Leonardo da Vinci.

Romeo and Juliet nu e un roman.

Romeo and Juliet nu e un poem.

Shackspear nu se scrie astfel.

Daca se dadea admitere la facultate ei ar fi cazut la admitere. Toti acesti tineri vor deveni profesoride limba engleza si romana peste trei luni.

Imi este inexplicabil cum asemenea studenti pot deveni profesori, cand in oranduirea veche, bolsevica si totalitarista, ei n-ar fi putut nici macar trece admiterea. Cum s-a ajuns in aceasta situatie?

Putin dupa Revolutie, prin 1995, cred, au aparut locurile cu taxa la Universitati. Ceva mai tarziu s-a suprimat concursul de admitere.

Astfel, Universitatile au dat de gustul banilor. Studentii deveneau intangibili. De vreme ce plateau, prezenti sau nu, trebuia sa treaca examenele, trebuia sa capete diplome. Dupa diplome, dadeau concursul de titularizare, pe care nu-l luau, ramaneau suplinitori si titulari negasindu-se, tot suplinitorii predau.

Primii studenti pe bani au terminat prin 2000. Primii lor elevi au terminat liceul prin 2004. Dupa implementarea programului Bologna, studentii au terminat in trei ani in loc de patru sau cinci, cu lucrari de licenta de saizeci de pagini, nu de o suta sau doua sute.

Lucrarile scurte pot fi cumparate sau descarcate contra cost de pe Internet, de pe site-uri specializate (o suta de lei bucata).

Liceenii intra pe bani la Universitate, fara admitere, termina in trei ani, devin profesori suplinitori, iar elevii lor sunt prost pregatiti, mai prost pregatiti decat precedentii. Paradoxal, se face mai multa scoala la liceu decat la Universitate: la liceu, profesorii pot inca sa lase repetenti elevii care nu invata, fiindca liceul e gratuit, iar profesorii nu sunt platiti dupa numarul de elevi. Studentii sunt mai prost pregatiti decat elevii de liceu.

Le-am cerut celor saizeci de studenti ai mei referate. Din saizeci, mi-au dat referate vreo 20. Din ele, zece erau transcrise (CTRL+ paste) de pe un site Internet, http://www.referate.ro.

O vina pentru situatie o are asa-numitul invatamant axat pe competente. In noul sistem, elevii, vezi doamne, nu mai tocesc date seci, ci dobandesc competente. Mare este confuzia din capetele pedagogilor de scoala noua!

Exista materii axate pe competente (a invata engleza, franceza ori muzica inseamna sa stii vorbi engleza, franceza, respectiv sa canti, fluieri sau fredonezi melodii). Exista materii bazate pe cunostinte (istoria, geografia, anatomia si zoologia, de pilda). Exista materii intermediare, ca biologia si chimia, in care competentele si cunostintele sunt complementare. Cultura generala e alcatuita doar din cunostinte.

Educatia axata pe competente naste monstri, fiindca a sti cine a pictat Gioconda e o cunostinta, nu o competenta. O alta studenta, tot de anul III Litere, ma instiinteaza ca poetul ei preferat e Macedonski, autorul frumosului poem „Mistretul cu colti de argint”.

Pe vremea mea, a numi pe cineva „autorul meu preferat” presupunea macar sa-i fi poti identifica poeziile. Se presupune ca un absolvent de engleza stie dupa trei ani ca in engleza, romanul se numeste novel.

Universitatea zulusa

Este imperativ necesar, e indispensabil sa se revina la Universitatea gratuita cu concurs de admitere si cu numar limitat de locuri. E suficient ca s-a inchis un cerc vicios, ca absolventii deuniversitati fast-food au virusat invatamantul gimnazial si liceal si trimit universitatilor liceeni care nu stiu nimic.

Conform cu site-ul QS, Quaquarelli Symonds, Israelul, tara mica, cu suprafata Moldovei, are trei universitati pe locurile 102, 114 si 132 din lume. Carolina din Praga e pe locul 230 in lume. Universitatea Eotvos Lorand din Budapesta e pe locul 400.

Universitatea Bucuresti e pe locul 500, langa Universitatea din Szeged, (populatie 166.000 locuitori) Universitatea Kwazulu din Africa de Sud, din Bangladesh , Kazahstan si Sri Lanka.

Universitatea din Liubliana e pe locul 400. Universitatea Iagelona din Polonia e pe locul 302. Universitatea Ben Gurion, din desertul Neghev, e pe locul 323. Universitatea Babes-Bolyai este dupa locul 600, langa niste universitati saudite, srilankeze si kazahe (nisip, jungla, nisip).

Site-ul ARWU al Institutului de Pedagogie al Universitatii Jiao Tong se opreste la primele cinci sute de universitati din lume, unde pe la coada se afla Universitatea Kwazulu Natal, cea din Liubliana si cea din Wellington, Noua Zeelanda.

Universitatea din Bucuresti are de ajuns din urma universitatea zulusa din Durban, cea slovena (Liubliana, 280 000 locuitori) si cea din Wellington (386 000 locuitori, la capatul lumii, in largul Pacificului).

Am expus in Observatorul cultural, numarul 296 din 2005, cazul unui profesor universitar de latina. Greselile de traducere pe care le facea demonstrau o cunoastere precara a limbii latine.

(Solilocviile lui Augustin) Aliud est enim exhausta pestis, aliud consopita.

Una este o epidemie terminata, altceva e o epidemie care mocneste.

Dan Negrescu, traducere la Solilocvii, p. 60: „una sunt secaturile molimei, si alta scufundarile in somn adinc”.

(Etica lui Abelard) Poenitentia est commissa deflere et flenda non commitere. Cainta inseamna sa deplingi cele savirsite si sa nu savirsesti lucruri de deplans.

Dan Negrescu, Etica lui Abelard, p. 81: „Cainta a fost data spre a plange, dar nu inseamna ca plansul o si face eficienta”.

(Solilocviile lui Augustin) Hoc ergo unum superius praetermiseras. Trecusesi cu vederea acest lucru mai sus. Dan Negrescu, traducere la Solilocvii, p. 82 : „Asadar, acest lucru il pui mai presus”.

(Toma de Aquino, De ente et essentia) sicut diaphaneitas de aere.” – .ca transparenta la aer. Dan Negrescu, traducere, p. 85: „. starea diafana in arama.”.

Un om care confunda a neglija cu a pune mai presus si care confunda transparenta aerului cu opacitatea aramei, prevedeam in acel articol, va deveni in curand conducator de doctorate in limba si literatura latina.

Profetia mi s-a adeverit. Din 2009, profesorul dr. Dan Negrescu, de la Facultatea de Litere din Timisoara, conduce doctorate in limba si literatura latina.

Invatamantul romanesc e prabusit cu totul. Predau profesori care fac greseli de clasa a sasea. Absolva cu diploma studenti care acum cinsprezece ani ar fi cazut la admitere. Conduc doctorate oameni total necalificati. Comisia centrala de acreditare a titlurilor universitare face conducatori dedoctorat in gluma.

Sunt un excelent prooroc. Nu se mai mira nimeni ca n-avem universitati remarcabile cu cercetatori remarcabili, cand insisi conducatorii de doctorat se fac din carton lipit cu aracet.

Am cunoscut din mers, pe strada, in aprilie 2010, un domn, Chira, din Bistrita ori Dej. De meserie facea garduri de fier. Ca studii, ispravise liceul cu vreo patruzeci de ani in urma. Am stat de vorba despre Eugen Barbu, Ivasiuc, Blaga, Esenin, Petru Culianu, Cioran, I. D. Sirbu si Art Nouveau. Citise imens.

Am stat de vorba la Sasca Montana cu un batranel sarman, Mircea Bragea, despre navarhii de la Arginuse, Hannah Arendt, Parinteasca dimindari, poeziile lui Dinescu, Ernest Renan, despre depozite cuaternare porfiroblastice, marnocalcare triasice si Ben-et-Nash, prima stea din Ursa Mare. Ca studii, avea cinsprezece ani de temnita grea dupa 1950.

Cand universitatile romanesti vor fi in stare sa cultive intelectuali de talia absolventilor de liceu din vremea lui Dej, de talia puscariasilor din vremea lui Groza, fiti amabili si treziti-ma.

Problema universitatilor din Romania nu e sa ajunga din urma cine stie ce universitati vestice. Problema universitatilor noastre e sa ajunga din urma nivelul liceelor romanesti din 1988. Si atunci mai vorbim.

Educatia e singurul domeniu in care nu se vorbeste de greaua mostenire a comunismului. Regimul de debandada, numit democratie si ministrii incapabili si iresponsabili au transformat invatamantul romanesc intr-un haos.

Din toti olimpicii internationali romani de anul trecut, unul singur s-a inscris de nevoie la Universitatea din Bucuresti, fiindca nu stia engleza, ca sa devina bursier la o Universitate straina.

Fac inca patru profetii: Peste cinci ani niciun liceean olimpic nu se va inscrie student in vreo universitate romana.

Peste zece ani, nivelul de analfabetism al studentilor romani va fi acelasi ca cel pe care l-am pomenit mai sus.

Peste zece ani nicio universitate romaneasca nu va intra in lista primelor cinci sute de universitati din lume, iar kazahii, sauditii, srilankezii si zulusii ne vor privi, ca si acum, de sus.

Nici peste zece ani ministerul Educatiei nu-si va decupa din presa un articol despre starea invatamantului roman, ca sa-l aiba la indemana.

Reclame

Comentarii»

1. bla bla - Iunie 11, 2010

ce oroare!!!

2. Gabriela Savitsky - Iunie 11, 2010

Superb. Cinic, cinstit, superb.

3. REMEMBER – PARABOLICA « - Iunie 11, 2010

[…] SLALOM PRINTRE BLOGURI – GEANINA LISANDRU (am împărţit iubirea); RUSU GIGI (norma de vise); DAN PĂTRAŞCU (recuperarea ideii de comunitate); SIMION CRISTIAN (10 lucruri ce nu trebuie făcute…); CRISTIAN DIMA (grădina labirint); GABI (Julia Margaret Cameron); IOAN USCA (dimineaţa devreme); ATITUDINI (România are tumoare pe creier); […]

4. În Ţara Orbilor, Chioru’-i împărat « Gabriela Savitsky - Iunie 11, 2010

[…] recomand un text absolut aici. […]

5. octavpelin - Iunie 11, 2010

DAR MAI EXISTA ..ROMANIA…eu cred ca ..NU…:( 😦 😦

6. Anca Boagiu a mai gasit un vinovat pentru criza din tara « Hai ca se poate! - Iunie 11, 2010

[…] fost ieri la BookfestRugă – Sânge b… on Puterea si curajul lor este da…România are tumoare … on Puterea si curajul lor este da…theodora0303 on Puterea si curajul lor este […]

7. Pro Atitudine - 20 x Schindler - Iunie 11, 2010

Citisem cu cateva zile in urma aceasta analiza a invatamantului romanesc. Sincer sa fiu nu ma mirase. Este evident ca aceasta este realitatea….Chiar daca este dureroasa!

8. Zâmbete din „Ţara măgarilor” (II): şmecherii de-ale urecheaţilor | Pro Atitudine! - Iunie 11, 2010

[…] Este necesar să mai comentez? Atât doar că această radiografie ironică a „ţării urecheaţilor” a fost făcută în 1916. Nu vă înşelaţi, nu are nimic în comun cu prezentul! Fiindcă, nu-i aşa, societatea românească a evoluat, mentalitatea s-a schimbat, iar moravurile s-au cizelat. Nimeni astăzi nu mai fură şi suntem cu toţii fericiţi. Se pare că totul s-a metamorfozat, un s… […]

9. Andrei R. - Iunie 12, 2010

Fiti foarte linistiti. Si in licee bantuie acelasi duh. Nu mai ramane nimeni repetent nici aici. Cred ca presiunea bugetului pe numar de elevi e si in liceu o realitate. Nu ai elevi, dispar posturi. Clasele au un numar minim obligatoriu de elevi – chiar si in invatamantul vocational!!! Imi amintesc o sedinta de consiliu a liceului in care predau. Ni se spunea ca trebuie sa aducem elevi cu orice pret. „Intalniti un copil surd… spuneti-i ca va fi un muzician excelent”.

atitudini - Iunie 12, 2010

@Andrei
Mda…. linistitor….

10. Panoplia cu pisici « Link-Ping - Iunie 12, 2010

[…] România are tumoare pe creier […]

11. Istoria lui Roland « Ioan Usca - Iunie 12, 2010

[…] Atitudini, socotind că România are tumoare pe creier; […]

12. Lil Seby - Iunie 13, 2010

Mult spus tumoare… poate bube 🙂

atitudini - Iunie 13, 2010

@Seby
Ba e tumoare! Ca asta ne duce direct la moarte „cerebrala”. Bubele… le dai cu praf si trec. Problema de mai sus o sa ingroape Romania.

13. Béranger - Iunie 14, 2010

Noa, apăi io am postat bucăţile esenţiale pe 12 mai, şi încă am pus la loc diacriticele!

http://beranger.org/post/592053923/le-am-cerut-studentilor-mei-anul-iii

Până află restul lumii… trece baba cu colaci.

De acelaşi autor:
http://beranger.org/post/592053813/am-predat-in-sistemul-bazat-pe-competente-a-fost

atitudini - Iunie 14, 2010

@Beranger
Eu mi-am facut datoria si am cautat… Au mai fost mentionari, stiu. Dar nici Google-ul nu e perfect.

Chiar daca nu e noua informatia, continutul ramane cutremurator.

14. free_spirit - Iunie 15, 2010

Cumplit ! Si al dracului de adevarat.
Din nefericire….
Poate nu-i potrivit sa pun aici ultimile versuri ale Parazitilor,si ma voi scuza pentru lucrul acesta, dar spun lucruri perfect adevarate.
„Tot ce e bun, tre’ sa dispara din acesta tara,
De unde numai prostii, ca noi, nu se mai cara…”

Respect !!

atitudini - Iunie 15, 2010

@free_spirit

Merg Parazitii, de ce sa nu mearga. Si cine are sensibilitati la urechi sa se trateze.

15. Mircea Suman - Iunie 15, 2010

Va propun ca peste cateva luni sa reluati subiectul, cu conditia ca internetul, blogurile, sa nu fie, la acea data, supuse cenzurii.

atitudini - Iunie 16, 2010

@Mircea Suman
Eu cred ca macar pe net si bloguri este libertate. Sau macar nu este cenzura organizata.

In afara de unu’ care nu scria decat „muie multa” fara alte detalii nu am cenzurat pe nimeni. Chiar si pe ala l-am sters abia dupa ce a perseverat fara alte detalii si pentru ca ii deranja pe altii care viziteaza blogul de fata.

Stiu ca sunt bloguri care cenzureaza drastic comentariile. La fel si siteuri.

Poate de asta trebuie sa fie alte site-uri si boguri, cat mai multe si cat mai bune, libere.

Ramane insa manipularea…

Merci de vizita!

16. Maria Barbu - Iunie 15, 2010

E dureros de adevarat si dramatic, cu atat mai mult cu cat prostia invingatoare va fi cea care va decide tot ce si cum se va mai face ceva in Romania viitoare. Numai Dumnezeu mai poate face un miracol pentru noi!

atitudini - Iunie 16, 2010

@Maria Barbu
Cand apelam la Doamne-Doamne ca sa ne rezolve problemele inseamna ca am esuat rau de tot.

Pot spune „sa ma ajute Dumnezeu sa am un copil sanatos” dar nu as vrea sa spun niciodata sa zic „sa ne ajute Dumnezeu sa avem o economie sanatoasa”.

Problema si mai mare e ca au apelat deja la divinitate personaje precum presedintele, primul-ministru, ministru de finante, guvernatorul BNR… Ceea ce arata perfect locul unde am ajuns cu tara asta: in fata lumanararuli, batand matanii!

Multumesc de comentariu si vizita.

17. Andrei - Vatra Dornei, Romania - August 15, 2010

Mă doare capul.

18. Andrei - Vatra Dornei, Romania - August 15, 2010

Pur si simplu nu-mi vine sa cred , de aceea ma doare capul. Tot o dictatura ne va salva , asta imi devine pe zi ce trece foarte limpede sa accept.

19. Anca Boagiu a mai gasit un vinovat pentru criza din tara - Decembrie 13, 2010

[…] parerea senatoarei Boagiu, Mircea Geoana trebuie pedepsit pentru ca a refuzat sa convoace o sedinta a Birourilor Permanente reunite, in care să fie dezbatuta solicitarea presedintelui Traian […]

20. Cine a scris Biblia? « Un blog cu atitudine - Aprilie 21, 2011

[…] “In marginea fostei dezbateri despre invatamintul din Romania”, articol scris de domnul profesor Dan Ungureanu, pe care îl găsiţi şi aici. […]


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: