jump to navigation

România inertă iulie 22, 2011

Posted by atitudini in Atitudinile altora.
Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,
trackback

(preiau aici un articol scris de mine pe pagina Comisiei de Mediu a PNL)

Zilele acestea asistăm la o discuţie extrem de aprinsă în privinţa proiectului de exploatare a aurului de la Roşia Montană.

Ajuns într-o fază destul de avansată, proiectul pare că a mai trecut de un hop important – descărcarea arheologică. Comisia Naţională de Arheologie a eliberat avizul de descărcare arheologică, decizia creând o şi mai puternică controversă în loc să contribuie la rezolvarea problemelor. Aceasta deoarece eliberarea ei desconsideră o hotărâre judecătorească definitivă ce stabileşte un regim de protecţie a patrimoniului de la Roşia Montană.

Dovada o oferă chiar preşedintele Comisiei Naţionale de Arheologie, Alexandru Suceveanu, prin declaraţiile făcute într-o dezbatere radio: „Nu dau doi bani pe această hotărâre definitivă şi irevocabilă. Justiţia română are multe lucruri să-şi repare până să ajungă să dea hotărâri definitive şi irevocabile care să şi stea în picioare„.

Această situaţie, în mod logic, nu a făcut decât să pună gaz pe focul unei discuţii care deja era mai mult decât fierbinte.

Ca urmare, toate organizaţiile şi grupurile care militează împotriva proiectului companiei Roşia Montană Gold Corporation sau pentru modificarea formei sale actuale s-au mobilizat într-un protest împotriva acestei decizii administrative, de avizare a descărcării arheologice. Ţinta protestului a reprezentat-o Ministrul Culturii Kelemen Hunor, cel în subordinea căruia funcţionează Comisia Naţională de Arheologie.

Protestul a fost organizat marţi, 19 iulie, ora 12.00, în faţa Ministerului Culturii din Bucureşti, fiind invitaţi toţi cei care susţin această cauză. Mesajul transmis pentru mobilizare poate fi găsit pe pagina de Facebook a evenimentului.

Printre cuvintele mobilizatoare folosite găsim:

 • Alătură-te nouă, în cea mai vibrantă campanie de mediu din România, activă de peste un deceniu! Luptăm împreună de peste 10 ani, uniţi prin determinare, conştiinţă şi responsabilitate.
 • Să punem STOP indiferenţei, ÎMPREUNĂ! ACUM, cât nu e prea târziu!
 • A venit vremea ca societatea civilă să ofere un precedent. Se impune de această dată un Veto Verde. Pentru că, în final, noi suntem cei care plătim preţul acestor exploatări şi tot noi nu suntem niciodată întrebaţi când o pădure e tăiată, un munte e ras sau un nou râu e otrăvit.
 • Este vremea noastră! Sunteţi pregătiţi?
 • ACŢIONEAZĂ ACUM! Primul pas: CERE DEMISIA LUI KELEMEN HUNOR! Stai aproape!

Toate acele cuvinte din care reiese că acum şi aici trebuie făcut ceva.

Mesajul a fost preluat de cele mai puternice organizaţii sau persoane prezente în mediul online şi care militează pentru diferite cauze verzi:

 • Rosia Montana in UNESCO World Heritage 77.469 fani
 • SOS Rosia Montana 8428 fani
 • WWF-Romania 5025 fani
 • Think Outside the Box 16.662 fani
 • Ecomagazin 13.335 fani
 • EcoSapiens 1632 fani
 • Liviu Mihaiu 3279 fani
 • Liviu Mihaiu (eLMe) 1241 fani
 • Salvati Delta 13.370 fani.
 • Ecopolis 585 fani
 • CeRe Participare 1927 fani
 • Organizatia ReGeneration 3041 fani

Acestor preluări directe li se adaugă zeci, sute de alte preluări şi invitaţii de participare la protest care au asigurat doar in mediul online o expunere masivă. Deasemenea, evenimentul a fost preluat şi de mass-media clasice, crescând expunerea în mod exponenţial.

Protest al Coalitiei Romania fara Cianuri in fata Ministerului Culturii (foto: http://militiaspirituala.ro/actiuni/hunoriada-prima-parte/)

Protest al Coalitiei Romania fara Cianuri in fata Ministerului Culturii (foto: Militia spirituala)

Rezultatul?

La protest au participat aproximativ 40 de persoane.

Fotografiile făcute (ex.: Ecopolis; ActiveWatch; Militia Spirituală) sunt sintetizate cel mai bine chiar într-o întrebare apărută ulterior pe una dintre paginile web ce au susţinut şi promovat evenimentul: „Cristian Branea: si totusi, unde era lumea? un protest organizat de „mai multe organizatii de mediu” a strans doar 40 de oameni dintre care cei mai multi nu fac parte din astfel de organizatii?

Nu este cauza vreunui partid anume. Nu este un miting sindical ce strânge 10% din numărul anunţat de participanţi. Constatăm că ceea ce părea caracteristic doar evenimentelor organizate de partidele politice s-a extins în întreaga societate.

România este caracterizată de o indiferenţă şi o lipsă de reacţie ce au contaminat chiar şi segmentele populaţiei presupuse a fi cele mai active şi energice.

Dincolo de motivaţia şi conţinutul concret al protestului considerăm că rezultatul zilei de marţi, când s-au strâns câteva zeci de persoane deşi erau aşteptate sute, dacă nu mii, este ceva ce ar trebui să dea de gândit nu doar militanţilor ecologişti ci întregii societăţi. Într-o societate care nu mai are reacţie, orice devine posibil, unde „orice” nu înseamnă nimic bun.

Voiceziceţi?

Reclame

Comentarii»

1. adrian - iulie 22, 2011

Zic ca eu unul nu am fost entru ca sunt la mare. Ora 12 nu e cea mai potrivita pentru unii care au si un serviciu. Apoi substanta ecologisa e amesteca neplacut cu subiectul de arheologie ceea ce o gresala de tactica. Descarcarea de sarcina arheologica este o chestiune legla si tehnica si in justitie cred ca nu se poae contesta decat o lipsa de procedura; d’aia zicea Suceveanu ce zicea.
Proiectul Rosia Monta esteo mizerie mai aes ca inunda cu multa publicitate mincinoasa media. Tactica unor astfel de proteste cred insa cred ca e gresita tocmai pentru rezultatele ce pot fi ridiculizate pecum o facea dl. Barnea cu „unde-i lumea?”
As vrea sa-i cereti explicatii in sanul comisiei de mediu la PNL doamnei europarlamentar Valean pentuacel lobby facut in PE pentru RMGC. Decat un europarlamentar „influent” prefeam sa fie mai departe Csibi Magor dar cu mai mult obraz

atitudini - iulie 24, 2011

Mi-a mai dat cineva argumentele astea. Plus ca a fost de luni pe marti. Eu am mai adaugat si caldura.

Totusi, grupul e format majoritar din tineri si foarte tineri. Ar trebui sa aiba timp mai multi.

Referitor la explicatii, din cate am vazut eu, in grupul PNL de la Parlamentul European sunt mai multe voci. Nu au avut mereu aceeasi opinie. Atata timp cat partidul nu a trasat o linie poate nu e atat de grav sa exprimi o opinie.

Adina a organizat o dezbatere in PE. Nu a facut lobby. Lobbyul se face in Romania. Si vad ca are succes (dupa cum au reactionat rand pe rand diferitele institutii care au respins apoi acceptat).

Eu merg pe principiul interesului national. Sunt dispus la sacrificii daca se obtine „the greater good”. Interesul national implica si „cartile pe masa”. Adica exploatezi aur, argint. Dar daca acolo se afla si niste tone de Wolfram si Paladiu, iar tu nu spui… atunci e nasol.

Interesul national implica si acceptarea ca daca acolo se distruge un peisaj, din banii scosi sa poti salva alte 3 peisaje care se degradeaza sau risca sa se distruga fara investitii in alte parti.

Interesul national implica si acceptarea ca daca acolo se pierd niste vestigii, din banii scosi sa repar/protejez/cercetez/pun in valoare alte 3 elemente care se degradeaza/pierd din lipsa de bani.

Nu cred ca e ok o opinie pe care am auzit-o si care spune ca „decat sa accept bani de la RMGC mai bine las sa se distruga tot” cu adresa la mai multe constructii de patrimoniu.

Spor si merci de comentarii.

2. Stoparea deconturilor cu Bruxellul « m27romania - iulie 22, 2011

[…] Un fragment din emisiunea de ieri de la Money Channel în care Cosmin Drăgoi, Managing Partner al M27 Euronet Advisory discută despre deciziile venite de la palatul Cotroceni de suspendare a deconturilor pe fondurile europene cu Bruxellul: […]

3. Ovidiu Ar - iulie 22, 2011

Remember:semnare pt expoatarea de catre firma canadiana a fost srmnat de catre guvernarea PSD,inaintrea de icuscrirea de circustanta numita acum USL,iar acum ceva vreme sotia lui Crin Antonescu,fiind europarlamentar a facut lobby pt Proiectul Rosia Montana.in sedinta de plen a Parlamenului.Adina Valean e numele ascualei soti a lui Antonescu.27.ian2010 e data la care s-a pronuntat in favoarea proiectului.poate cazul ei e similar cu cel al lui Adrian Severin

atitudini - iulie 24, 2011

Ovidiu, stiu bine cazul Adinei.
Adina a organizat o dezbatere. Poate fi considerata si lobby daca vrei, dar cred ca daca ea vrea sa faca lobby o poate face mult mai usor in intalniri mici, ascunse de ochii publici – la un restaurant sau ceva similar. Adina este suficient de influenta si cunoscuta in PE. Are relatii personale cu diferiti parlamentari ce merg cu mult inainte de momentul la care ea a devenit parlamentar. Stiu asta pentru ca o cunosc personal pe Adina de prin 98-99 si am lucrat cu ea cativa ani la ARLD.

O dezbatere publica e totusi altceva. Tu, daca ai vrea sa faci lobby unui proiect cum ai proceda? Nu ai profita in primul rand de relatiile personale si ai avea intalniri separate, relaxate cand poti puncta mai bine lucrurile?

Asa cum exista manipulare intr-o directie sa nu excluzi niciodata si viceversa….

4. Ovidiu Ar - iulie 24, 2011

cu toate ca colega ei de partid si europarlament Renate Weber s-a opus pt acesta dezbatere.

atitudini - iulie 24, 2011

Exista si situatii inverse… Vrei sa stii cum a votat doamna Renate la numirea lui Tokes ca vicepresedinte al Parlamentului European?

Eu am urmarit votul in direct…

5. Ovidiu Ar - iulie 24, 2011

A votat conform indicatiilor de partid primite de la cenrtu.(Bucuresti) PNL

6. atitudini - iulie 24, 2011

Nu!

Tanti Renate a votat pentru Tokes!

Si daca ar fi fost vreo eroare as fi zis… Dar nu. A fost mai mult decat intentionat!

7. E vremea scrisorilor și anonimatului » Blogu' unui Gând licitat - - iulie 25, 2011

[…] când nu ai mai scris o scrisoare? Probabil îți încrunți puțin fruntea, te scarpini în creștetul capului […]

8. Polonia, un model european de succes | wikipolitic.info - septembrie 21, 2011

[…] România inertă « Un blog cu atitudine a scris la 8:59 am in 22 iulie […]


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: