jump to navigation

O PORCĂRIE! septembrie 17, 2011

Posted by atitudini in Mediu.
Tags: , , , , , ,
trackback

Cum ar fi ca după 40 de ani de muncă, după strâns cureaua şi pus deoparte, după ani lungi de aşteptare şi speranţă în sfârşit să poţi păşi într-o frumoasă căsuţă, cu un petic de grădină şi doi copaci cu umbră?

Frumos? Idilic? Normal?

Oricum ar fi, pute!

De ce? Pentru că este o porcărie. „Porcărie” cu sensul de „crescătorie de porci” şi se întâmplă la Focşani.

Problema a început după ce DCH International A/S din Danemarca şi-a început investiţia de la Goleşti – Vrancea, una dintre fermele de porci pe care danezii le deţin în România sub numele de Premium Porc S.R.L.

Autorizaţia de mediu a fost eliberată în iulie 2007 şi revizuită în octombrie 2008. Operarea fermei a început să creeze primele neplăceri în 2009, problemele apărând pentru prima dată în public chiar pe 5 ianuarie 2010. Atunci, cei afectaţi deja spuneau că: „Ne-am săturat dar nu avem ce face pentru că nimeni nu ia nici o măsură. Copiii îi ţinem mai mult pe la ţară pentru că nu vreau să ajung cu ei la spital. Acum avem noroc cu vremea rece că mirosurile grele nu mai au putere să persiste în atmosferă”.

Normal că „nimeni nu ia nicio măsură” pentru că: „Nu putem amenda administratorii fermelor respective întrucât ei au aviz de mediu şi nu încalcă nici o lege. Practic împrăştie nămolul rezultat din dejecţiile animalelor pe sol ca îngrăşământ şi asta este o procedură recunoscută şi aprobată de Uniunea Europeană. Este vorba de investitori străini.”

Problemele s-au agravat doar două luni şi jumătate mai târziu în urma unei deversări masive de dejecţii de la fermă direct în Milcov. În condiţiile astea versurile „Hai la Milcov cu grăbire / Să-l golim dintr-o sorbire” ascund în ele un pericol major…

Amenzile rezultate au cumulat 180.000 lei.

Şi în acest caz, deşi pare să fie primul incident, cei care sunt cel mai aproape de fapte au mai multe informaţii: „din când în când, pe respectivul canal se scurg în Milcov, zile întregi, cantităţi apreciabile de deşeuri”.

Apoi, din aprilie până în mai evenimentele s-au repetat: „Recenta poluare de la Goleşti este al treilea incident de mediu în mai puţin de trei săptămâni, din care două au avut loc pe parcursul a trei zile.” La fel şi amenzile.

Dar amenzile sunt detalii minore care s-au rezolvat ulterior foare simplu. În octombrie 2010, instanţa le-a anulat. Nu contează că inclusiv autorii poluării au recunoscut faptele: „Ştim de o poluare accidentală – o porţiune dintr-o conductă a fost ruptă. Investigăm cauzele care au produs acest eveniment. Ne asumăm întreaga răspundere. Am luat deja măsuri pentru înlăturarea efectelor poluării”. Ulterior s-a depus contestaţie şi pentru că judectorul nici nu bea apă din Milcov, nici nu are casă pe terenurile afectate, a transformat amenda în avertisment.

A venit anul 2011 şi problemele au pornit de acolo unde au fost lăsate.

Căldură, miros, reclamaţii, amendă.

Va veni probabil luna octombrie care va transforma cei 300.000 lei amenzi în alte avertismente.

Până să vină însă octombrie, a venit luna septembrie, lună care era aşteptată de focşăneni în mod deosebit. De ce? Păi a existat o promisiune din partea administratorilor crescătoriei de porci cum că august 2011 va fi ultima lună în care Facşaniul va mirosi a „Christian Dihor” şi nu a „Christian Dior”...

Focşaniul rămâne însă şi în septembrie o atracţie doar pentru amatorii de senzaţii tari şi cei fără receptori olfactivi. Pentru toţi ceilalţi este... O PORCĂRIE!

Reclame

Comentarii»

1. Vero - septembrie 17, 2011

Mda, nu e deloc în regulă dacă e aşa – dar să nu amestecăm lucrurile, Goleştiul e Goleşti şi Focşaniul e Focşani!
O fi duhnind în comuna Goleşti, poate că vântul o fi purtînd din când în când vreo miasmă şi până în extremitatea sudică a Focşaniului, dar în oraş nu pute, crede-mă, locuiesc acolo şi mi-am petrecut acasă toată vara. Şi până acum habar n-am avut de porcăria asta 😀
În concluzie, cine vrea să viziteze Focşaniul o poate face – simţul mirosului n-o să-i fie câtuşi de puţin agresat – GARANTAT! 🙂

atitudini - septembrie 17, 2011

Am trecut si eu prin Focsani anul acesta de cateva ori. Intr-adevar nu miroase.

Dar nu am de ce sa nu ii cred pe cei din ANL-urile de acolo…

Iar buba mare e la cum este atacata problema: unii dau amenzi si altii le anuleaza…

Vero - septembrie 17, 2011

ANL-uri sunt în marginea de sud, dinspre Goleşti, a Focşaniului. Poate la ei o fi ajungând mirosul – dar e vorba totuşi doar de o mică parte a oraşului, de la periferia lui.
Oricum, soţul meu lucrează în sud, în apropiere de ANL-uri, şi nu l-am auzit niciodată plângându-se de miros…

Bineînţeles că faptul semnalat de tine e revoltător – dar nu trebuie exagerat.

2. Ce-ti doresc eu tie Chiombule « Hai ca se poate! - septembrie 17, 2011

[…] O PORCĂRIE! – Atitudini […]

3. “Moartea” domnului Lăzăroiu | Gabriela Savitsky - septembrie 19, 2011

[…] Filumenista, Filumenie, Proliteratura, Clipe de Cluj, Schtiel, Vizualw, Sibiu.net, Teo Negură, Atitudini, Scurtul, Shayna, Inelul lui Gyges, Rokssana, Mirela Pete, Zinnaida, Gabriela Elena, Andi Bob, […]

4. Vorbim împreună, dar ne înțelegem separat ! » Blogu' unui Gând licitat - - septembrie 28, 2011

[…] de câte ori nu ai observat că o anumită expresie este percepută și înțeleasă în mai multe […]


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: