jump to navigation

Mihail, Gavriil, Rafail, Uriil, Salatiil, Gudiil si Varahiil. Stim ce sarbatorim? noiembrie 8, 2011

Posted by atitudini in Diverse.
Tags: , , , , , , , ,
trackback

Azi, peste 1.300.000 de români sărbătoresc ceva. Se sună, îşi dau sms-uri, beau, mănâncă… în sfârşit – ce fac românii „la ceas de sărbătoare”.

Ce sărbătoresc? Dincolo de porţile bisericii sunt foarte puţini cei care ştiu, măcar în câteva cuvinte, despre ce este vorba. Am exemplul întrebării „Cine este Fecioara Maria?” (ca să nu mai spun de „Diferenţa între Paşte şi Crăciun?„, „Cine a scris Biblia?” sau  „Cine au fost Adam şi Eva?” ).

Mihaele, Gabriele, Mihai şi Gabrieli aflaţi că azi pomenim Soborul mai-marilor Arhistrategi (Arhangheli) Mihail şi Gavriil (şi Rafail), şi al tuturor cereştilor puteri ale celor fără de trup.

În primul rând e vorba nu doar de Mihail şi Gavriil. Arhanghelii sunt de fapt şapte: Mihail, Gavriil, Rafail, Uriil, Salatiil, Gudiil si Varahiil.

Şi pentru că se spune că pomenim Soborul tuturor puterilor cereşti ale celor fără de trup, e bine să ştim că e vorba de 9 „cete”: Serafimii, Heruvimii, Scaunele, Domniile, Stapâniile, Începătoriile, Puterile, Arhanghelii şi Îngerii.

Dar să ne rezumăm la Arhangheli… (scuzaţi limbajul, dar popii se cred mai interesanţi dacă vorbesc alambicat)

Arhangelul Mihail

Arhangelul Mihail

Mihail („Acela care este ca Dumnezeu” sau „Cine este cel care e ca Dumnezeu?”) este voievodul ostilor ceresti, primul din ceata Sfintilor Arhangheli. El poarta sabie de foc si are rolul de a pazi legea lui Dumnezeu si de a birui puterea vrajmasilor. Arhanghelul Mihail a strigat: „Sa luam aminte!” atunci cand Lucifer a gresit in cer si a inceput a cadea multime de ingeri. La aceste cuvinte a incetat caderea ingerilor. Tot Mihail s-a certat cu diavolul in pustiul Arabiei pentru trupul lui Moise, zicand: „Sa te certe pe tine Domnul!” (Iuda 1, 9). De asemenea, el a insotit pe poporul ales din Egipt in pamantul fadaduintei. El a adus cele zece pedepse peste poporul cel impietrit al lui Faraon.

S-a aratat pazitor ostilor lui Isus Navi, caruia i-a zis: „Eu sunt Voievodul ostilor Domnului si acum am venit” (Iosua 5, 14).

A stins cuptorul celor trei tineri din Babilon. A pazit pe Daniil in groapa cu lei si a adus foc si pedeapsa peste Sodoma si Gomora.

El a dat biruinta lui Ghedeon in lupta. El l-a scos viu pe Lot din Sodoma. Tot el, la sfarsitul veacului, impreuna cu ceata arhanghelilor, va suna din trambita, va scula pe cei morti si va aduna toate neamurile la judecata, dupa marturia Sfantului Apostol Pavel care zice: Ca Insusi Domnul, intru porunca, cu glasul Arhanghelului si intru trambita lui Dumnezeu, se va pogori din cer (I Tesaloniceni 4, 16).

Arhangelul Gavriil

Arhangelul Gavriil

Gavriil („Omul (puternic al) lui Dumnezeu” sau „Dumnezeu este puternic”), este arhanghelul bunelor vestiri. El nu mai poarta sabie de foc, ci crin de neintinata bucurie.

A fost ales si trimis de Dumnezeu la Fecioara din Nazaret sa-i vesteasca taina cea mare a intruparii Domnului.

A adus vestea zamislirii Maicii Domnului lui Ioachim si Anei.

A vestit in templu Sfantului Zaharia ca sotia lui va naste la batranete pe Sfantul Ioan Botezatorul.

Sfantul Arhanghel Gavriil a rostit primul numele lui Iisus.

A dat nume Sfantului Ioan Botezatorul. A vestit pastorilor nasterea lui Hristos si a fost primul care a cantat: „Slava intru cei de sus lui Dumnezeu si pe pamant pace, intre oameni bunavoire!” (Luca 2, 14).

El a descoperit magilor taina intruparii. El a linistit pe Iosif cand voia sa lase pe Fecioara Maria. El i-a poruncit sa fuga in Egipt cu Pruncul si iarasi sa se intoarca in Nazaret.

Arhanghelul Rafail

Arhanghelul Rafail

Rafail („Dumnezeu vindecă” („Vindecare de la Dumnezeu”) al treilea arhanghel, este tamaduitor al neputintelor omenesti.

Arhanghelul Uriil

Arhanghelul Uriil

Uriil („Lumina sau Focul lui Dumnezeu”) este luminator al celor intunecati.

Cei dintâi patru arhangheli (Mihail, Gavriil, Rafail și Uriil) sunt cei ce stau în cele patru colțuri ale Marelui Tron al lui Dumnezeu (Ma’aseh Merkabah). Împreună cu ele stau cele patru făpturi cu șase aripi (Ayyot), cei patru Heruvimi – cei cu ochi mulți, cu patru aripi, patru brațe și patru fețe, precum și cele patru Roți (Ophannim) cele cu ochi mulți sau Vânturile (Duhurile) de furtună (Galgallim), pe care creștinii, (după exemplul marelui Pavel apostolul și al ilustrului său ucenic, sfântul Dionisie Areopagitul) le numesc Tronuri. Acesti patru arhangheli sunt cei care au păzit cele patru armate ale poporului lui Israel în sălbăticie: la Nord, la Sud, la Răsărit și la Apus. Ei sunt îngerii celor patru vânturi, după cuvântul Scripturii care zice : „[Tu ești] Cel ce faci pe îngerii Tăi duhuri şi pe slugile Tale pară de foc” (Psalm 103, 5)

Arhanghelul Salatiil

Arhanghelul Salatiil

Salatiil („Porunca, Vestitorul sau Rugăciunea lui Dumnezeu”, întrucât porunca și rugăciunea sunt cele două moduri de comunicare: una descendentă, cealaltă ascendentă) este rugator fierbinte pentru neamul omenesc.

Arhanghelul Gudiil

Arhanghelul Gudiil

(Je)Gudiil („Mărirea, Lauda sau Slăvirea lui Dumnezeu”) este slavitor al lui Dumnezeu si intaritor al celor ce se nevoiesc la fapte bune.

Arhangelul Varahiil

Arhangelul Varahiil

Varahiil, („Binecuvântare sau Binecuvântări de la Dumnezeu”) ultimul arhanghel, este aducator de binecuvantare dumnezeiasca pe pamant.

Există trei liste cu numele celor șapte arhangheli (ireductibile una la cealaltă). Prima vine din Cartea lui Enoh (acceptată drept carte canonică de Biserica Ortodoxă Etiopiană, aceasta fiind ea însăși reprezentativă pentru poziția Comuniunii Bisericilor Orientale). A doua listă provine din Tradiţia Bisericii Ortodoxe (calcedoniană) și coincide, din motive necunoscute, cu cea recunoscută de gnostici, o străveche erezie). În sfârșit, cea de a treia ne vine de la mari Părinți ai Bisericii precum Sfântul Dionisie Areopagitul sau Sfântul Grigorie Teologul. În toate aceste liste, numele primilor patru arhangheli sunt aceleași: Mihail, Gavriil, Rafail și Uriil. Următoarele trei nume sunt, în funcție de lista folosită, astfel:

  • După Cartea lui Enoh (tradiția iudaică și cea orientală ortodoxă): Raguil; Sarachiil sau Saraqail; (Je)Re(h)miil sau (Je)Ra(h)miil;
  • După tradiția ortodoxă răsăriteană: Varahiil; Salatiil; (Je)Gudiil sau (Je)Hudiil;
  • După tradiția occidentală: (H)Anail sau (H)Aniil; Jophiil sau Cassiil; Zedekiil sau Sachiil.

(sursa descrierii Arhanghelilor şi sursa completărilor)

Reclame

Comentarii»

1. Gabriela Savitsky - noiembrie 8, 2011

Mulţumim pentru desluşiri.
Am căutat şi eu, ca şi tine, explicarea acestor nume pe care le purtăm pentru că ne-au fost date. Ceea ce nu reuşesc este să mă port măcar aproape ca Arhanghelul meu. Să înţeleg şi să accept „Puterea lui Dumnezeu” care ar trebui să mă anime.

atitudini - noiembrie 8, 2011

In primul rand „La multi ani!” si o zi frumoasa iti doresc azi.

Arhanghelul tau este „aducatorul vestilor bune”. Si puterea are multe forme…

Toate cele bune 🙂

2. zergu - noiembrie 8, 2011

Mai mișto ar fi fost dacă purtam nume din Legendele Olimpului, macar erau interesante poveștile.

atitudini - noiembrie 8, 2011

@zergu
Sa stii ca si astea sunt interesante. Trebuie sa intrii in detalii, sa-ti pui intrebari… Iti spun din experienta. Sunt in plin proces 🙂

Abia astept sa zapacesc un popa cu vreo 300 de „de ce-uri”!

3. adrian - noiembrie 8, 2011

Complexa increngatura asta … Oare nu s-or mai fi schimbat putin lucrurile? Ca de cand s-a nascut Mikhail Kalashnikov ma gandesc ca si arhanghelul o fi renuntat la sabia aia :)) E minunat ca oamenii au ajuns sa cunosca atat de in detaliu felul cum functioneaza aceasta organizatie cereasca! Gudiil e descris ca un fel de Mircea Toader sau Gelu Visan :))
Adevar graieste insa Zergu: oare de ce e mai credibila povestea „iiL”ilor astora decat cea a lui Ares, Hermes,Helios si toata acea schema de functii similare din Olimpul grecesc? Poate ca e totusi firesc, pentru ca descendentii iudeilor au un mare succes politico financiar spre deosebire de aia eleni ce au dat-o in bara si politic si financiar …

atitudini - noiembrie 8, 2011

@adrian
Te rog sa iei in considerare ca e sabie de foc! :))

Nu stiu daca e mai credibila povestea asta decat altele, dar, dupa numarul de credinciosi declarati, e clar ca cel putin publicul e mai numeros.

Tinand cont ca povestea vine de undeva de acu mai multe mii de ani, e clar ca ne suna cel putin ciudat azi.

4. Paul - noiembrie 8, 2011

Vreo diferenta intre acestia si zeii din Olimp, templele romane sau hinduse…Nu prea…dar momentan astia-s la moda 🙂

atitudini - noiembrie 8, 2011

@Paul
Stiu ca hindusii au si ei cateva sute de milioane de adepti.

Cu panteonul grecesc sau roman cred ca lucrurile nu stau chiar atat de bine…

Pe partea cu moda, e destula concurenta. Uneori chiar acerba – cu paruieli!

Noi putem alege „tinuta” care ne place. Sau sa ne imbracam dupa cum ne taie capul. Chestie care imi place. Erau vremuri cand nu prea puteai asa ceva 🙂

5. powerpixxel - noiembrie 8, 2011

Interesant, dar prea complicat. Mă refer la fişa postului şi structura de personal. Cred că primii trei sunt suficienţi.
Altfel apar confuzii, cum ar fi Biserica Mânăstirii Caşin. Puţini ştiu că această biserică are hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril”, dar a preluat numele de la strada pe care se află şi care se numea Mânăstirea Caşin, mânăstire care se găseşte de fapt în localitatea Caşin din judeţul Bacău.
Nimeni nu se oboseşte să clarifice chestia asta, în special preoţii, care dacă ar pierde brandul, le-ar scădea încasările foarte rotunde la nunţi şi botezuri, legate de zona imobiliară şi nu de calitatea slujbelor.

6. powerpixxel - noiembrie 9, 2011

Interesant este şi faptul că parohia Mânăstirii Caşin, construită
în sec. XVII, are tot hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril”.
Locurile Văii Caşinului sunt pline de istorie şi glorie militară, alături de Mărăşeşti, Mărăşti, Oituz

7. Costin - octombrie 28, 2014

Eu cred cu adevarat ca exista Dumnezeu, Maica Domnului, Sfinti si Ingeri. Precum si acesti Arhangheli minunati. Zeitatile din olimp nici nu exista. Sunt doar diavoli. Dar Arhanghelii exista cu adevarat si cred in ei.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: