jump to navigation

De ce/cat e nevoie ca sa deschidem ochii? noiembrie 1, 2012

Posted by atitudini in Atitudini.
Tags: , , , , , , , ,
trackback

Știu că nu am mai scris de mult… Dar cum scriu doar când mă mișcă ceva este poate justificat.

De dimineață, mă uitam la CNN, la o discuție dintre Christiane Amanpour și fostul guvernator al statului New York, Eliot Spitzer:

„Ignore climate change at your peril.”

În discuție a fost amintită și declarația actualului guvernator al statului New York, Andrew Cuomo:

„There has been a series of extreme weather incidents. That is not a political statement, that is a factual statement. Anyone who says there is not a dramatic change in weather patterns is denying reality.”

Au apărut și observații referitoare la lipsa oricărei preocupări asupra schimbărilor climatice în cadrul campaniei electorale din Statele Unite:

„the first time in nearly 25 years that climate change wasn’t mentioned in a presidential debate by a moderator or a candidate”

Mă bucur că s-a ajuns la nivelul la care formatori de opinie și lideri politici cu voce groasă încep să-și dea seama cam cum se calculează în $$$ ideea asta lipsită parcă până acum de vreo semnificație, numită „schimbări climatice”.

Peste 20 de miliarde de $$$ pagube este o sumă colosală, mai ales dacă o raportăm la sumele investite în măsuri de reducere a cauzelor…

O analiză actualizată în 2011 a NOA încă nu arată vreun efect clar în creștere de intensitate și de număr a furtunilor din Atlanticul de Nord. În același timp analiza recunoaște de mai multe ori că modelele actuale sunt foarte limitate, incomplete, nu au suficiente date, nu au la dispoziție suficient timp etc. Aceeași analiză prezintă însă următorul grafic:

model privind uraganele in Atlanticul de Nord

model privind uraganele in Atlanticul de Nord

Problema e că diferitele categorii de furtuni conform scării Saffir/Simson nu au diferențe de la simplu la dublu în putere și capacitate de distrugere. Diferențele sunt în ordine de mărime…

E clar că trebuie să aibă loc distrugeri și , din păcate, trebuie să moară mulți oameni ca să se deschidă niște ochi… Poate era nevoie de Sandy ca să vedem realitatea…

Reclame

Comentarii»

1. Logosfera.ro - noiembrie 3, 2012

Problema climatica nu mai e pe agenda conducatorilor pentru ca suntem cam multi, abitinerea de la facut plozi ca iepurii nu e in agenda populatiei, razboaiele-s mai greu de pornit ca in trecut, mult mai greu de oprit, si daca nu-s mondiale nu-s o solutie la problema suprapopularii. Asa ca daca vine uraganu’ si mai mor cateva sute de mii e un castig… pentru planeta.

In plus de asta, conceptia mainstream a politicienilor privind economia este ca cererea agregata e stimulata de astfel de catastrofe. Avem economisti laureati cu Nobel care cred ca o invazie extraterestra ne poate scoate din criza. Cine stie, poate chiar martienii au starnit urgiile naturii ca sa ne ajute in privinta asta.

atitudini - noiembrie 4, 2012

:))))))

E o varianta… Nu stiu daca exista suprapopulare, dar din perspectiva standardului american de viata in mod cert exista suprapopulare.

Cum o rezolvam… ramane de vazut….

2. Dragos Dehelean - noiembrie 6, 2012

Excelent articolul! Iar lipsa de reactie a politicienilor si din SUA si din UK (cu probleme mari venite din zona calotei polare) e de-a dreptul infricosatoare.

atitudini - noiembrie 6, 2012

Merci mult Dragos pentru aprecieri.

Tocmai pentru ca imi dau seama de riscuri am si ales sa scriu… Nu ma doare atat de cele 20 de miliarde de euro pierderi (desi suma e colosala si investita cu cap ar schimba in bine destinele a milioane de oameni). Ma sperie viitoarele (sute, mii) miliarde de dolari ce vor fi contorizate la pierderi.

Vietile omenesti… deja sunt o alta categorie… Nu pot fi contorizate in dolari, euro, yuani, reali etc.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: