jump to navigation

Fara POLITICA in Biserica!


Întâi, bunu-bunu: un filmuleţ din mai 2011, care prezintă câteva dintre miile de cazuri de toate felurile care se petrec în linişte în mult-lăudata BOR şi care nu sunt cu mult diferite de ce se întâmplă prin alte biserici creştine (a se vedea cazurile oribile din Anglia, Spania, SUA etc.):

Apoi, să vedem ce spun băieţii costumaţi în Batman pe tema asta. Şi pentru asta apelez la un articol frumos însăilat şi documentat, pe care l-am găsit citat de mai multe surse ortodoxe: „Despre păcatele preoţilor„. Din el vă prezint esenţa ca să nu ne încurcă în multele citate şi poveşti:

Citat 1: Linia standard pe care merg slujitorii altarului care vor să contracareze bârfele pe seama preoţilor păcătoşi este repetarea cuvântului evanghelic: „Nu judecaţi, ca să nu fiţi judecaţi…” O astfel de abordare mi se pare incompletă.

Citat 2: Voi începe scurtul meu articol menţionând faptul că unele dintre scandalurile în care este implicată Biserica de către mass-media sunt nefondate, acuzele nefiind adevărate.

Citat 3: Preoţii sunt, într-un fel, nu numai copii ai parohiei în care au crescut, ci şi roadele parohiei pe care o păstoresc. Dacă parohia în care au crescut era plină de oameni iubitori de patimi, de oameni cu o credinţă superficială, aceştia şi-au pus amprenta pe sufletul viitorului preot. Şi dacă oamenii care vin la un preot duhovnic sunt molateci în viaţa duhovnicească, dacă duc o viaţă potrivnică Evangheliei, nu îngreunează ei viaţa preotului? Ba da. Şi dacă preotul nu duce viaţă de sfinţenie, se va lăsa molipsit de duhul lumesc al celor pe care îi păstoreşte.

Adică:

  1. nu judeca!
  2. o parte sunt minciuni
  3. enoriaşii sunt de vină pentru că au credinţa slabă

În condiţiile acestea cum mai pot intra cu inima împăcată într-o biserică? Mă uit la popă şi mi-e imposibil să nu mă gândesc la ce copil o fi pipăit cu o zi în urmă, câţi bani o să scoată din slujba de duminică şi pe cine o să afurisească pentru că nu a dat suficient la înmormântare, ce partid o să susţină în alegeri din amvon şi cât o să ceară pentru promovarea „sfintei doctrine”.

Iar dintre cazurile din filmuleţul de la început am neplăcerea ca pe cel de la biserica Belvedere să îl cunosc personal. Pentru că am văzut un preot care se luptă pentru lăcaşul de cult şi comunitate (în ordinea asta) l-am ajutat atât din consiliul local cât şi la una dintre alocările de sume guvernamentale. Nu i-am cerut niciodată nimic. Prost am fost! Văd că pentru 1.000  € omul schimbă şi conţinutul slujbei. Ţinând cont că prin 2008 pentru parohia Belvedere au fost alocaţi (la fel ca pentru alte 316 alte biserici – vezi HG 510/2008) 50.000 lei datorită propunerii făcute de mine, aş fi putut obţine vreo 12 predici… poate cu reducere pentru volum mă duceam în 15 predici despre ce doctrină vroia muşchiul meu. Eu m-am dus la şase luni după să văd dacă au ajuns banii la parohie. Am aflat că 80% i-a reţinut Arhiepiscopia Bucureştilor. Deturnare de fonduri? Vai de mine! Cum se poate aşa ceva?!? Nu mai spune, că te afuriseşte popa… (pentru cei care le mai au cu alocările bugetare, precizez că prin HG banii au fost menţinonaţi atât ca sumă cât şi ca destinaţie: 50.000 lei, parohia Belvedere)

Frumos, nu?

În toată polologhia aia de discurs dogmatic numit „Despre păcatele preoţilor” o dată nu am văzut menţionat ceva de genul: avem o problemă, ne aşezăm la masă, căutăm soluţii pe care ulterior le şi aplicăm.

Şi ca să nu se spună că doar dau din gură (sau din taste) şi nu vin cu soluţii, sau că vin cu soluţii dar nu mă implic în punerea lor în practică, uitaţi şi propunerea mea.

Am văzut că pe la toate bisericile sunt puse la intrare semne clasice de „fără telefoane mobile”, „nu fotografiaţi”, „îmbrăcăminte decentă” etc.

Aşa cum sunt puse aceste indicatoare la intrare, deşi se referă la reguli simple de comportament şi bun-simţ, de ce nu punem la intrarea în biserică şi un semn de felul acesta:

Fara politica in Biserica!

Fara politica in Biserica!

Este la fel de evident că în biserică nu trebuie făcută politică, mai ales din amvon/altar. Cu toate astea se face şi se predică despre care candidat ar trebui preferat de enoriaşi.

Dacă popa tot e atât de convins de cauză, să-şi pună tricou cu siglă de partid şi, aşa cum umblă cu icoana din uşă în uşă, să umble şi cu pliantele partidului preferat (sau partidului care a dat mai mult).

Cât e în biserică, măcar cât e în biserică, să respecte ceea ce predică.

Sunt convins că un simplu semn „fără politică” nu poate face prea mult. Dar măcar e stresant să îl vezi zilnic şi să îl mai vadă şi enoriaşii.

Şi poate fi un pas înainte. Oricum nu e unul înapoi.

Iar ca implicare directă şi pentru a arăta că sunt chiar convins de importanţa problemei, în afară de idee, design şi promovare, sunt dispus să acopăr costurile de producţie şi expediere a câte unui colant pentru fiecare biserică, indiferent câte biserici din România (sau biserici româneşti – pentru că oferta este valabilă şi pentru bisericile cu predică în limba română din străinătate) vor dori aşa ceva.

În momentul în care se vor strânge primele 25 de cereri voi începe expedierea colantelor.

Un colant nu va depăşi o jumătate de foaie de hârtie, deci se va încadra undeva în „standardele” unui astfel de semn.

De verificarea afişării semnului într-un loc vizibil la intrarea în biserică nu mă preocup. Am încredere în „Şefu”. Ştiu popii la cine mă refer…

Lista e deschisă, cine se bagă?

.

P.S. Am aflat recent că astfel de petiţii s-ar încadra la prevederile articolului 2 din Ordonanţa Guvernului nr. 27/2002 privind reglementarea activităţii de soluţionare a petiţiilor, aprobată, cu modificări şi completări, prin Legea nr.233/2002. Ştiu că Biserica nu este o instituţie a statului. Dar popii se pare că nu ştiu sau nu ţin cont de asta. Aşa că semnaţi şi „aveţi credinţă”! 🙂

P.P.S. Petiţia de faţă există în forma ei originală şi unde toţi sunt invitaţi să semneze pe Petitieonline.ro aici şi pe Facebook aici.

Reclame

Comentarii»

1. De ce susţin “exorcizarea” politicii din biserică « Un blog cu atitudine - octombrie 30, 2011

[…] Fara POLITICA in Biserica! jump to navigation […]


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: